Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μπόμπι Γουάιν, κύριος αντίπαλος του απερχόμενου προέδρου της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι, δήλωσε σήμερα πως οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν χθες, Πέμπτη, στιγματίστηκαν από «βία και νοθεία», παρέμεινε ωστόσο θετικός σχετικά με την «κατάσταση».

Ο πρώην τραγουδιστής και βουλευτής δεν ανέφερε καμιά λεπτομέρεια στο μήνυμα αυτό, το οποίο δημοσιοποίησε μέσω του Twitter, παρά τη λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επιβλήθηκε από τις αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν πως ηρεμία επικράτησε κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρά την εκτεταμένη νοθεία και τις βιαιότητες που παρατηρήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε όλη τη χώρα, η κατάσταση εξακολουθεί να φαίνεται καλή. Σ’ ευχαριστώ, Ουγκάντα, που προσήλθες στις κάλπες σε αριθμούς ρεκόρ» έγραψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Το θέμα είναι τώρα ο κ. Μπιαμπακάμα (ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής) και η Εκλογική Επιτροπή να ανακοινώσουν τη βούληση του λαού» πρόσθεσε.

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ, ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Σάιμον Μπιαμπακάμα δήλωσε πως η ψηφοφορία «διεξήχθη εν γένει με ηρεμία σε όλη τη χώρα», κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φρεντ Ενάνγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκλογές αυτές για πρόεδρο και κοινοβούλιο διεξήχθησαν χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, καθώς υπήρξαν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, ενώ από την Τρίτη είχε ανασταλεί η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των υπηρεσιών μηνυμάτων.

Τα 18 εκατομμύρια των ψηφοφόρων της Ουγκάντα (σε συνολικό πληθυσμό 44 εκατομμυρίων) καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα στον Γουάιν, που στα 38 του έγινε ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, και τον Μουσεβένι, που διεκδικεί μια έκτη θητεία έπειτα από 35 χρόνια στην εξουσία. Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ιδιαίτερα βίαιη και στη διάρκειά της σημειώθηκαν ταραχές και συλλήψεις, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στα μέσα Νοεμβρίου, τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη διάρκεια βιαιοτήτων που ακολούθησαν την πολλοστή σύλληψη του Γουάιν, ο οποίος έχει συλληφθεί πολλές φορές από το 2018.

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν «μέχρι το Σάββατο στις 16:00», σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης