Ουγκάντα: Τουλάχιστον 31 νεκροί από κατολίσθηση

Ουγκάντα: Τουλάχιστον 31 νεκροί από κατολίσθηση
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που προκλήθηκε χθες λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν πόλη της ανατολικής Ουγκάντας, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Προς το παρόν ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31» ανέφερε ο Μάρτιον Όουορ, σημειώνοντας ότι τώρα γίνεται αποτίμηση της κατάστασης από τα σωστικά συνεργεία, τα οποία ερευνούν για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε χθες το απόγευμα μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην πόλη Μπουκαλάσι, η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του Όρους Έλγκον.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην αγορά. Από την κατολίσθηση τεράστιοι βράχοι έπεσαν μέσα σε ποτάμι το οποίο υπερχείλισε και τα νερά του παρέσυραν τους ανθρώπους» δήλωσε ο Όουορ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των καταστροφών.

Μια φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter η πτέρυγα του Ερυθρού Σταυρού στην Ουγκάντα δείχνει ξεριζωμένα δέντρα που έχουν πέσει στο έδαφος. Η υπηρεσία αρωγής ανακοίνωσε παράλληλα ότι θύματα της καταστροφής αυτής είναι εκτός από τους ανθρώπους και ζώα, ενώ και πολλά σπίτια καταπλακώθηκαν.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εκτοπίστηκαν και χρειάζονται στέγη, τροφή και λοιπή υποστήριξη, και μεταφέρουμε βοήθεια στην περιοχή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατολίσθηση που είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή το 2010 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Τεράστιες ζώνες στις πλαγιές των βουνών της Ουγκάντας έχουν αποψιλωθεί για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που έχει αυξήσει τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους κατοίκους από κάποιες περιοχές που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες, αλλά αυτές οι μετεγκαταστάσεις δεν έχουν γίνει ακόμη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, 11:06