Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν τη μεταναστευτική πολιτική τους και να περιλάβουν τους ψηφοφόρους σε έναν διάλογο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης λέγοντας ότι, διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία πολιτική κρίση και μία απειλή για τη δημοκρατία.

Η Ουγγαρία απάντησε στη σοβαρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκευάζοντας έναν φράκτη από αγκαθωτό σύρμα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία και την Κροατία –ένα βήμα το οποίο προκάλεσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές αντιδράσεις από Ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fidesz έχει υιοθετήσει σκληρή στάση κατά του κύματος των προσφύγων που εγκαταλείπουν χώρες στη Μέση Ανατολή και την Ασία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια -οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία.

Το κόμμα κάνει λόγο για απειλή προς τη χριστιανική και δημοκρατική Ευρώπη, και ζητεί από τη βαθιά διχασμένη επί του ζητήματος Ε.Ε. να αναλάβει δράση.

Ο Ορμπάν δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο m1 ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ε.Ε. με μικρό ή χωρίς καθόλου έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό αποσταθεροποιεί τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με ειλικρίνεια, χωρίς το φίμωτρο της “πολιτικής ορθότητας”, χωρίς προφάσεις, μιλώντας ευθέως. Πρέπει να ακούσουμε τον λαό και να ενσωματώσουμε τις απόψεις του στην πολιτική μας. Αν δεν μπορούμε να το πράξουμε, θα αντιμετωπίσουμε μία πολιτική κρίση επιπλέον της προσφυγικής κρίσης» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο φράκτης στα σύνορα της χώρας του είχε στόχο να απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ευρώπη, όχι να τους κάνει να αλλάξουν πορεία και να επιλέξουν άλλη διαδρομή για τη Γερμανία. Πρόσθεσε ακόμη ότι είχε ζητήσει από τους γείτονές του στα Βαλκάνια να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης