Τη θέση ότι μια εναλλακτική διαδρομή φυσικού αερίου για τη Σερβία και την Ουγγαρία θα μπορούσε να «έρθει» από την Ελλάδα μέσω της ΠΓΔΜ, μετά την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας για ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού South Stream, διατύπωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο.

Είναι βέβαιο ότι ο South Stream ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά σχέδια και η ακύρωσή του αποτελεί «άσχημα νέα» για τη Σερβία και την Ουγγαρία, δήλωσε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, από το Βελιγράδι, όπου χθες υπέγραψε με τη σερβική πλευρά συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο South Stream ήταν πολύ σημαντικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Τανγιούγκ. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βρούμε μια νέα λύση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιγιάρτο. Μια εναλλακτική διαδρομή φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι από την Ελλάδα, μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, στην Ουγγαρία, σημείωσε και πρόσθεσε πως το αέριο θα μπορούσε να διανέμεται σε όλη την Κεντρική Ευρώπη από την Ουγγαρία.

Σημείωσε, ωστόσο, πως αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές επιλογές που θα τεθούν προς επεξεργασία και εξέταση. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη κι, επίσης, ένα ζήτημα ευθύνης, υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως θα συναντηθεί, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο επενδυτικό “πακέτο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα πρότζεκτ που στόχο θα έχει τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και πως θα έχουν την ευκαιρία να το εξετάσουν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ντάτσιτς στην Ουγγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σιγιάρτο ανέφερε ακόμη πως θα συζητήσει για μια εναλλακτική διαδρομή φυσικού αερίου με Τούρκους αξιωματούχους, σε περίπου δέκα ημέρες. Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζόρανα Μιχαήλοβιτς δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση ότι η ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι ζήτημα-κλειδί για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε προοπτική που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να πετύχει ενεργειακή σταθερότητα στο τέλος» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης