Το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ απέσπασε χθες μία βουλευτική έδρα από το κεντροδεξιό κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές που διεξήχθησαν μετά τον θάνατο ενός βουλευτή σε μια περιφέρεια της δυτικής Ουγγαρίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ο Όρμπαν, γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του αναρτώντας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το μήνυμα: «Μερικές φορές η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την οριακή ήττα του Φίντες, ο Όρμπαν διατηρεί άνετη πλειοψηφία στην ουγγρική Βουλή. Ωστόσο το αποτέλεσμα -η δεύτερη εκλογική ήττα του Φίντες μέσα σε διάστημα δύο μηνών- ίσως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, μετά τις νίκες του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, τις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές πέρυσι.

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, η ουγγρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρώτος ήλθε ο υποψήφιος του Γιόμπικ, Λάγιος Ριγκ με το 35,3% των ψήφων, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του Φίντες, ο Ζολτάν Φένγεσι, με 34,4% και τρίτος είναι ο Σοσιαλιστής Φέρεντς Παντ με 26,3%.

Η διεκδικούμενη έδρα είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Γιάνου Λαστοβίτσα, βουλευτή του Φίντες, τον περασμένο Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο για να θεωρηθεί οριστικό, καθώς οι ψήφοι των ετεροδημοτών είναι περισσότερες από τις ψήφους της διαφοράς των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης