Η νέα δημόσια διαβούλευση που πρόκειται να ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η τρίτη από το 2015, που αυτή τη φορά αφορά τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, «έχει στόχο να τροφοδοτήσει το ξενοφοβικό αίσθημα», ανέφερε την Παρασκευή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο καταγγέλλει «μια νέα εκστρατεία μίσους».

«Η Ουγγαρία προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια τρίτη εκστρατεία χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους, με στόχο να τροφοδοτήσει το ξενοφοβικό αίσθημα», επισημαίνει το HRW σε ανακοίνωσή του με την οποία καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να «καταδικάσουν τις απόπειρες αυτές (της Βουδαπέστης) να υποδαυλίσει το μίσος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για το λεγόμενο «Σχέδιο Σόρος». Με αυτή την ονομασία περιγράφει η Βουδαπέστη το υποτιθέμενο σχέδιο του επιχειρηματία να γίνονται δεκτοί στην ΕΕ ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ετησίως.

Όπως και στις προηγούμενες δημόσιες διαβουλεύσεις που οργάνωσε η ουγγρική κυβέρνηση –για τη φερόμενη σύνδεση μεταξύ «μετανάστευσης και τρομοκρατίας» ή για τον κίνδυνο που φέρονται να ενέχουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην κυριαρχία της Ουγγαρίας—η επιχείρηση περιλαμβάνει την αποστολή χιλιάδων ερωτηματολογίων στα νοικοκυριά και μια εκστρατεία αφισοκόλλησης σε όλη τη χώρα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει τον 87χρονο επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος τον μεγαλύτερο εχθρό της Ουγγαρίας και έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους μια σειρά ενεργειών και μηνυμάτων με στόχο να δυσφημίσει τον δισεκατομμυριούχο και τις πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζει οικονομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Σχέδιο Σόρος» αναφέρεται σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, ο δισεκατομμυριούχος με τις προτάσεις του για «αναμόρφωση του συστήματος παροχής ασύλου».

«Παραπλανητικό και γεμάτο με μισές αλήθειες», σύμφωνα με την εφημερίδα της αντιπολίτευσης Nepszava, το ερωτηματολόγιο ζητεί από τους Ούγγρους να δηλώνουν αν συμφωνούν με επτά προτάσεις, όπως: το σχέδιο «θέλει να φέρει σε δεύτερη μοίρα τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών» ή «να μειώσει τις ποινές για τα αδικήματα που διαπράττουν μετανάστες».

«Η ουγγρική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα, όπως το σύστημα υγείας, τη φτώχεια (…) αντί να διασπείρει ψέματα», επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία Ουγγαρίας.

«Το “Σχέδιο Σόρος” δεν υπάρχει, είναι μια εφεύρεση της κυβέρνησης», σχολίασε ο Τσαμπά Τσοντός εκπρόσωπος στην Ουγγαρία του ιδρύματος Open Society που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκστρατεία αφισοκόλλησης θα κάνει τη Βουδαπέστη «να μοιάζει με το Βερολίνο της δεκαετίας του 1930».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης