Οι πολίτες της Ουγγαρίας πηγαίνουν από το πρωί στις κάλπες για να αποφασίσουν ποια πρέπει να είναι η προσφυγική πολιτική της χώρας τους. Το δημοψήφισμα στοχεύει να ενισχύσει την θέση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Εδώ και εβδομάδες η Ουγγαρία βιώνει έντονη προεκλογική περίοδο. Ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα πιο απομονωμένα χωριά της χώρας δεσπόζουν γιγαντοαφίσες που καλούν τους πολίτες στις κάλπες με το σλόγκαν: «Μη ρισκάρεις! Ας ψηφίσουμε “Όχι”! 2 Οκτωβρίου.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Όχι» αφορά την ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και ιδιαίτερα το ζήτημα της ποσόστωσης, με το οποίο η ΕΕ επιδιώκει να κατανέμει τους αιτούντες άσυλο που ήρθαν στην Ευρώπη, σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στο θέμα των μεταναστών και προσφύγων. Συνηθίζει να λέει ότι «η μετανάστευση είναι δηλητήριο» και ότι φέρνει τρομοκρατία και ότι οι μάζες μουσουλμάνων μεταναστών πρόκειται να διαλύσουν την χριστιανική και εθνική ταυτότητα των λαών της Ευρώπης. Στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία έχουν στηθεί συρματοπλέγματα προκειμένου να αποκρούουν τους «παράνομους μετανάστες».

Ένα… περίπλοκο ερώτημα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημερινό δημοψήφισμα καλούνται να ψηφίσουν περίπου οκτώ εκατομμύρια Ούγγροι απαντώντας στο ερώτημα, που διατυπώνεται περίπλοκα, ως εξής: «Θέλετε η ΕΕ ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου να μπορεί να επιβάλει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία;».

Πάντως ο πρωθυπουργός Όρμπαν έχει πολλά να χάσει. Στην Ουγγαρία ένα δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο μόνο εάν τουλάχιστον οι μισοί έχοντες δικαίωμα ψήφου δώσουν έγκυρη ψήφο.

Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ψηφοφόροι δεν κινητοποιούνται τόσο εύκολα σε δημοψηφίσματα. Επομένως αυξάνεται η πίεση στους τοπικούς αρχηγούς του κυβερνώντος κόμματος Fidesz (Ένωση Νέων Δημοκρατών).

Σύμφωνα με την εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Nepszabadsag», η οποία επικαλείται κύκλους της Ένωσης Νέων Δημοκρατών, οι καριέρες των βουλευτών και δημάρχων κινδυνεύουν εάν στις εκλογικές τους περιφέρειες ή στους δήμους τους δεν καταμετρηθούν αρκετές ψήφοι.

Απειλές και εκφοβισμός

Πολλοί δήμοι δέχονται απειλές ότι θα υποχρεωθούν να δεχθούν μετανάστες εάν δεν παρουσιάσουν την απαραίτητη συμμετοχή στις εκλογές. Παράλληλα πολλοί Ρομά τρομοκρατούνται ότι θα στερηθούν το επίδομα αλληλεγγύης εάν η ΕΕ «φορτώσει» τη χώρα με μετανάστες.

Ο Όρμπαν στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης και της εξουσίας του μέσω ενός θετικού για αυτόν αποτελέσματος στο σημερινό δημοψήφισμα.

Στις περσινές εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να προβεί σε αλλαγές του συντάγματος. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εάν γίνονταν εκλογές τώρα θα είχε σίγουρη την πλειοψηφία. Οι επόμενες τακτικές εκλογές θα λάβουν χώρα το 2018. Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός πάντως διαψεύδει ότι σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να επηρεάσει την προσφυγική πολιτική τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγές: dpa / Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης