Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο πρόσφερε τη βοήθεια της χώρας του στη Σερβία εάν χρειαστεί «να υπερασπιστεί τα νότια σύνορά της από τους μετανάστες». Ο κ. Σιάρτο βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσις με τον οποίο συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας όπως επίσης και για το μεταναστευτικό.

Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος απαιτείται κοινή δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μου φαίνεται ότι η Τουρκία δεν θέλει και δεν μπορεί να κρατήσει στο έδαφος της τους Σύρους που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μπροστά σ αυτόν το κίνδυνο που απειλεί τα Βαλκάνια χρειάζεται κοινή απάντηση. Εκτιμώ ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εισρεύσουν περισσότεροι από 100000 μετανάστες» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιάρτο στην RTS. Κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του όσες πιέσεις και αν δεχθούν από μεταναστευτικές ροές στα σύνορα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. «Η ασφάλεια των συνόρων και των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα» επισήμανε ο Σιάρτο ενώ ανέφερε ότι πρόσφερε βοήθεια στην Σερβία αν παρουσιαστεί ανάγκη. «Αν χρειαστεί η Σερβία βοήθεια, να υπερασπιστεί τα νότια σύνορα της, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Στο παρελθόν βοηθήσαμε την Σερβία με την αποστολή 600 συνοριοφυλάκων, ενώ ακόμη και σήμερα είκοσι Ούγγροι αστυνομικοί βρίσκονται στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία» υπογράμμισε ο Πέτερ Σιάρτο. Τόνισε επίσης ότι η Ε.Ε. έκανε μεγάλα λάθη στο χειρισμό του μεταναστευτικού. «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που στο παρελθόν δεν κατέστη σαφές στους μετανάστες ότι μόνο με νόμιμο τρόπο μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Τώρα είναι σημαντικό να δοθεί εγκαίρως αυτό το μήνυμα» επισήμανε στην συνέντευξη του στη σερβική δημόσια τηλεόραση ο Πέτερ Σιάρτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης