Ουκρανοί γιατροί πίσω από λαθρεμπόριο νεφρών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 16:20
Ουκρανοί γιατροί πίσω από λαθρεμπόριο νεφρών
Κατηγορίες σε βάρος τριών Ουκρανών γιατρών απήγγειλαν οι ουκρανικές αρχές, για την αφαίρεση νεφρών από θύματα δικτύου παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την πώλησή τους σε πλούσιους ξένους έναντι έως και 200.000 δολαρίων.

«Οι γιατροί, οι οποίοι έχουν συλληφθεί, ανήκαν σε μια διεθνή εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας μετέφεραν λαθραία για καιρό ανθρώπους από την Ουκρανία σε ένα από τα νότια πρώην σοβιετικά κράτη», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Οι αρχές εντόπισαν περισσότερα από 30 θύματα του φερόμενου παράνομου δικτύου μεταμοσχεύσεων, στα οποία περιλαμβάνονται πολίτες της Ουκρανίας, του Μόλδοβα και του Ουζμπεκιστάν που είχαν μεταφερθεί παράνομα στο εξωτερικό.

«Καθένας από αυτούς επέστρεφε στην πατρίδα του χωρίς το ένα νεφρό, επομένως ανάπηρος», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι αγοραστές κατέβαλαν 100.000 έως 200.000 δολάρια ανά νεφρό. Το υπουργείο δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία γινόταν η αφαίρεση των οργάνων από τα θύματα ούτε διευκρίνισε αν οι αγοραστές μετέβαιναν σε αυτήν για να υποβληθούν στη μεταμόσχευση.

Οι τρεις γιατροί είχαν αγοράσει ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκαστο και ξόδευαν αφειδώς για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων και για ταξίδια στο εξωτερικό. Αν καταδικαστούν, οι γιατροί αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 17:07