Αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναχώρησε από τη Ζαπορίζια στην Ουκρανία και κατευθύνεται προς τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ενερχοντάρ, παρά τις αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς εκεί.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί «για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή», αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό και να συναντηθεί με το προσωπικό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει την Πέμπτη την Ενερχοντάρ και συγκεκριμένα κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού.

«Οι Ρώσοι προχωρούν σε πλήγματα του πυροβολικού εναντίον του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του ΔΟΑΕ για να πάει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, κατήγγειλε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ντμίτρο Ορλόφ στο Telegram.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αποστολή δεν μπορεί «να συνεχίσει τον δρόμο της» προς τον σταθμό «για λόγους ασφαλείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιτρέψει την πρόσβαση στον ΔΟΑΕ σε αυτή την ουκρανική πυρηνική εγκατάσταση», τόνισε ο Ορλόφ.

Ήδη από τα ξημερώματα οι Ρώσοι «άνοιξαν πυρ στην Ενερχοντάρ με ολμοβόλα, αυτόματα όπλα και ρουκετοβόλα», είχε αναφέρει ο Ορλόφ στο Telegram. Η ανάρτησή του αυτή συνοδευόταν από φωτογραφίες κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές και στήλες μαύρου καπνού.

Η Ρωσία κατηγορεί ουκρανικά στρατεύματα ότι αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, με βάρκες στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «προβοκάτσια» που έχει στόχο να διαταράξει την προγραμματισμένη επίσκεψη ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, και με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά του αξιωματούχος της περιοχής που διορίστηκε από τη Ρωσία δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εντόπισαν ουκρανικά στρατεύματα κοντά στον πυρηνικό σταθμό, με τη ρωσική πολεμική αεροπορία να τα έχει καθηλώσει.

Σε συνέντευξή του στον ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RT ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από «απελπισία» ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό.

Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές της επαρχίας Ζαπορίζια κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβαρδίζουν κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του ΔΟΑΕ για να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης