Οι αποτεφρώσεις νεκρών στο Κίεβο έχουν διπλασιαστεί από το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα του κύματος του νέου κορωνοϊού που πλήττει την Ουκρανία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο το μοναδικό αποτεφρωτήριο της πρωτεύουσας.

«Το καλοκαίρι, είχαμε περίπου 60 αποτεφρώσεις κατά μέσο όρο ανά ημέρα. Σήμερα, έχουμε 100 με 120», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αποτεφρωτηρίου, Αντρέι Γιαστσένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο, έγιναν περισσότερες από 2.800 αποτεφρώσεις, συμπεριλαμβανομένων 600 ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19, είπε, έναντι 1.400 τον Αύγουστο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σήμερα δύο νεκρικές πομπές μπροστά από το αποτεφρωτήριο του Κιέβου, ένα επιβλητικό τσιμεντένιο κτίριο που βρίσκεται στο ιστορικό νεκροταφείο στην συνοικία Μπαϊκόβε, κοντά στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια κάθε αποτέφρωσης, από το κτίριο έβγαινε πυκνός γκρίζος καπνός που κάλυπτε μέρος του νεκροταφείου.

Με μάσκες στο πρόσωπο, συγγενικά πρόσωπα των θανόντων μοίραζαν κεριά μπροστά από το κτίριο, ενώ λευκά βαν κουβαλούσαν νέα φέρετρα, τα οποία μεταφέρονταν γρήγορα μέσα στο κτίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω της μεταδοτικότητας του ιού, οι θρησκευτικές λειτουργίες και οι τελετές με ανοιχτά φέρετρα μέσα στο αποτεφρωτήριο απαγορεύονται για τα άτομα που έχουν πεθάνει από Covid-19, εξήγησε ο Γιαστσένκο.

Ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού θανάτων, το αποτεφρωτήριο παραμένει ανοιχτό περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μερικές φορές μέχρι τα μεσάνυχτα, πρόσθεσε.

Με 442 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό να καταγράφονται σε 24 ώρες, η Ουκρανία με ένα αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τους περισσότερους ημερήσιους θανάτους λόγω του ιού, πίσω από τη Ρωσία (1.211).

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα της πανδημίας εδώ και εβδομάδες, που επιδεινώνεται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Συνολικά, η χώρα των σχεδόν 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 3,2 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, και περισσότερους από 77.000 θανάτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης