Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκκενώσουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο, τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που «κλείνουν» τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στη χώρα.

Έκλεισε το προξενείο του το Βερολίνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο έκλεισε το προξενείο του στο Ντόνετσκ και ζήτησε από τους Γερμανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εκτός εάν η παρουσία τους στη χώρα είναι «απολύτως απαραίτητη», αναφέρει η Deutsche Welle. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και είπε ότι κλείνει το προξενείο της στο Ντόνετσκ.

«Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, βεβαιωθείτε ότι η παρουσία σας είναι απολύτως απαραίτητη. Εάν δεν είναι, φύγετε από τη χώρα σύντομα», ήταν η σχετική αναφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Μ. Βρετανίας, που γνωστοποίησε ότι οι υπήκοοι της θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και να μην αναμένουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής εκκένωσης, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπεϊ.

 «Πυραυλικά συστήματα, πυροβολικό και μαχητικά αέρος είναι σε θέση μάχης πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια εισβολή με πολύ μικρή ειδοποίηση. Καθήκον μας ως κυβέρνηση είναι να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να σχεδιάζουμε για το χειρότερο» δήλωσε ο Χίπεϊ σε συνέντευξή του στο Sky News.

 «Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αμέσως με κάθε δυνατό μέσο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να περιμένουν, όπως είδαν το καλοκαίρι με το Αφγανιστάν».

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για την Ουκρανία την Παρασκευή, συμβουλεύοντας «κατά κάθε ταξιδιού στην Ουκρανία».

Ανάλογο αίτημα από Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία

Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία ζητούν επίσης από τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

 «Η συμβουλή μας είναι σαφής, αυτή είναι μία δύσκολη κατάσταση… θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπο να εγκαταλείψετε την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε σήμερα όλους τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

«Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει διπλωματική εκπροσώπηση στην Ουκρανία και η ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει προξενική βοήθεια στους Νεοζηλανδούς της Ουκρανίας είναι επομένως πολύ περιορισμένη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες οι Νεοζηλανδοί δεν θα πρέπει να βασίζονται σε βοήθεια για να εγκαταλείψουν τη χώρα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Να είστε σε επαφή με την πρεσβεία

Από την πλευρά της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας σύσταση στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία, να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης