Η ενεργητική διπλωματία συμβάλλει στην αποτροπή της απειλής μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αλλά το χειρότερο σενάριο δεν έχει ακόμη αποφευχθεί, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις για να οργανώσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στις εκτιμήσεις τους ως προς την απειλή μιας ρωσικής επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι πρέπει να κάνει τρία πράγματα για να αποτρέψει την εισβολή της Ρωσίας, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Πρώτον, να παραμείνετε σταθεροί και ενωμένοι ως προς το απαράδεκτο των ρωσικών τελεσίγραφων και απαιτήσεων» είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

«Δεύτερον, ολοκληρώστε τον κατάλογο των κυρώσεων που είστε διατεθειμένοι να εφαρμόσετε σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής κλιμάκωσης, και κοινοποιήστε τον για να τις μάθουν οι Ρώσοι, ώστε να δουν τι τους περιμένει. Εξάλλου, ακούμε συζητήσεις για τη σοβαρότητα των κυρώσεων τον τελευταίο καιρό, αλλά είναι καιρός να γίνουμε συγκεκριμένοι, διαφορετικά η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί ότι πρόκειται απλώς για μπλόφα», είπε ο Κουλέμπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτο πράγμα που πρέπει να κάνουν, είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, είναι η βοήθεια προς την Ουκρανία ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια της και ιδιαίτερα την κυβερνοασφάλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να επιλέξει τη βοήθεια που εκείνη θέλει να δώσει στην Ουκρανία, αλλά το κύριο είναι να επιδείξουν πολιτική βούληση και να ενισχύσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης