Ουκρανία: Οι Εκκλησίες καλούν τους πιστούς να μην φιλούν τα εικονίσματα - Θα συνεχίσουν να τελούν λειτουργίες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 04:00
Ουκρανία: Οι Εκκλησίες καλούν τους πιστούς να μην φιλούν τα εικονίσματα - Θα συνεχίσουν να τελούν λειτουργίες

Οι ουκρανικές Εκκλησίες συνέστησαν την Πέμπτη φτους πιστούς να μην φιλούν τις εικόνες και να χρησιμοποιούν κύπελλα μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή της η Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν εξαρτάται από τη Μόσχα προτείνει στους πιστούς να προσκυνούν τα εικονίσματα, αλλά να μην τα φιλούν. Επίσης, κληρικοί και πιστοί θα πρέπει να αποφεύγουν τους εναγκαλισμούς και να χρησιμοποιούν για τη Θεία Κοινωνία ποτηράκια που θα τα πετούν μετά τη χρήση τους αντί για το παραδοσιακό κουταλάκι.

Ταυτόχρονα ωστόσο, έκρινε ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να περιοριστούν οι λειτουργίες, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης που ζήτησε να σταματήσουν.

Από την πλευρά της, η Ελληνοκαθολική Ουκρανική Εκκλησία, που πρόσκειται στο Βατικανό, ζήτησε από τους πιστούς να τηρούν «τους κανόνες προσωπικής υγιεινής», εκτιμώντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δικαιολογούνται να μην αγγίζουν ή να φιλούν τις εικόνες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία που εξαρτάται από το Πατριαρχείο της Μόσχας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα εκφράσει τη θέση της μετά τη συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής της με τον δήμαρχο του Κιέβου.

Στην Ουκρανία έχει εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα του κορωνοϊού, όμως η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 200 προσώπων, εκτός αν είναι «κρατική ανάγκη». Ο δήμος του Κιέβου διέταξε επίσης να κλείσουν κινηματογράφοι και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 05:07