Ουκρανία: Η Ρωσία έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα
Δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τελούν υπό αποκλεισμό από τη Ρωσία, καθώς απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν.

Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν στη συνέχεια σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο σκοπός είναι απλός: θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους - εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες» σημείωσε.

Ο Ομελιάν διευκρίνισε ότι 18 πλοία περιμένουν για να ελλιμενιστούν, εκ των οποίων τέσσερα στην Μπερντιάνσκ και 14 στη Μαριούπολη. Επίσης, μια σειρά από εννέα πλοία περιμένει να αποπλεύσει και οκτώ άλλα πλοία βρίσκονται σε αναμονή κοντά στα λιμάνια.

Τα κύρια φορτία που διακινούνται στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας είναι σιτηρά και χάλυβας.

Η Ρωσία προέβη στην κατάσχεση τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και στη σύλληψη των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.

Η κατάσχεση των εν λόγω πλοίων όξυνε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η δέσμευση της χώρας του ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου, με τον οποίο θα επιτραπεί στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπονομεύει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Αυτά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα» δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δημόσιο δίκτυο ARD, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να απελευθερώσει τα πληρώματα των πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει συλλάβει.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 12:28