Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την Τρίτη την απομάκρυνση του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας SBU και της γενικής εισαγγελέως, που πρότεινε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Βουλή ψήφισε υπέρ του τερματισμού των καθηκόντων της Ιρίνα Βενεντίκτοβα στη θέση της γενικής εισαγγελέως», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο βουλευτής Ντέιβιντ Αραχάμια. Πολλοί άλλοι βουλευτές ανακοίνωσαν επίσης την απομάκρυνση του επικεφαλής της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποπομπή του Μπακάνοφ, παιδικού φίλου του προέδρου, εγκρίθηκε από 265 βουλευτές έναντι ενός ελάχιστου 226 που απαιτούνταν και εκείνη της Βενεντίκτοβα, από 264 βουλευτές, έγραψαν στα κανάλια τους στην εφαρμογή Telegram οι βουλευτές Ολεξίι Γκοντσαρένκο και Ιαροσλάβ Γελεζνιάκ.

Η αντικατάσταση των δύο αξιωματούχων ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον αρχηγό του κράτους που τους καταλόγισε ανεπαρκείς προσπάθειες σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά Ρώσων κατασκόπων και συνεργατών της Μόσχας.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης μια «αναθεώρηση στελεχών» στο εσωτερικό της SBU, καθώς τουλάχιστον τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας θεωρούνται ύποπτοι για εσχάτη προδοσία τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλος ο κόσμος περίμενε» από τους αποπεμφθέντες «πιο χειροπιαστά αποτελέσματα» στην «εκκαθάριση των συνεργατών και των προδοτών» που παρεισέφρησαν στις δομές της υπηρεσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, Αντρίι Σμιρνόφ.

Στο μεταξύ, η Βουλή ανακοίνωσε ότι επελέγη ένας έμπειρος ερευνητής ως επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, εν αναμονή της έγκρισης του διορισμού του από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση ανέφερε πως ο Ολεξάντρ Κλιμένκο επελέγη από μια ειδική επιτροπή διαγωνισμού σε μια διαδικασία που κράτησε αρκετούς μήνες. Ο Κλιμένκο εργάστηκε προηγουμένως για το εθνικό γραφείο κατά της διαφθοράς, ένα άλλο κρατικό σώμα που καταπολεμά τη διαφθορά.

Η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, περιλαμβανομένου του διορισμού ενός εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, είναι μία από τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Κιέβου απέναντι στους Δυτικούς εταίρους του. Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς παραιτήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Η ανάγκη του Κιέβου για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη έχει αυξηθεί απότομα αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Έχει μείνει μόνο ένα βήμα ακόμη πριν από τον διορισμό του. Η απόφαση αυτή πρέπει να υπογραφεί από τον γενικό εισαγγελέα», ανέφερε η ανακοίνωση της Βουλής.

Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ουκρανία να ολοκληρώσει τη διαδικασία, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τη γενική εισαγγελέα Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης