Με τις βασικές υποδομές της Ουκρανίας, όπως είναι το ηλεκτρικό δίκτυο και οι μονάδες θέρμανσης, να αποτελούν διαρκή στόχο των ρωσικών δυνάμεων οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα Ουκρανικών ροών, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά της χώρας, ενώ οι γειτονικές  ανοίγουν εκ νέου τα κέντρα υποδοχής ανανεώνοντας τις προμήθειες τροφίμων, καθώς προετοιμάζονται για την πιθανή εισροή εκατοντάδων χιλιάδων τον χειμώνα που έρχεται, ο οποίος μάλιστα προβλέπεται ιδιαίτερα κρύος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αισθητή η αύξηση των αριθμών και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί κατά 15%. Μας καλούν άτομα που μένουν ήδη στο Κόσιτσε και αναζητούν κατάλυμα για μέλη της οικογένειας και γνωστούς που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters ο Ρόμαν Ντόχοβιτς, συντονιστής βοήθειας για την πόλη Κόσιτσε στην ανατολική Σλοβακία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της σλοβακικής κυβέρνησης προβλέπει την πιθανή εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών τους επόμενους μήνες.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, από καιρό περιμέναμε ότι μπορεί να είναι δύσκολος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάποιο νέο κύμα προσφύγων», δήλωσε ο Witold Wołczyk από το δημαρχείο του Przemyśl, πόλη της ανατολικής Πολωνίας και «πύλη εισόδου» για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία.

Στην Ουγγαρία, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Hungarian Reformed Church Aid, Zsófia Dobis-Lucski, δήλωσε ότι ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων στο σιδηροδρομικό σταθμό Záhony κοντά στα σύνορα είχε δεκαπλασιαστεί σε περίπου 300-500, από τότε που εντάθηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε ουκρανικές πόλεις. Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι κάτω από τους 1.000 ημερησίως που παρατηρήθηκαν την άνοιξη, αλλά οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία αναμένεται να ενισχύσουν τις αφίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι σε διάφορα συστήματα προστασίας σε όλη την Ευρώπη. Μετά από μια αρχική αύξηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειπαν την Ουκρανία μειώθηκε στα τέλη της άνοιξης, με ορισμένους να επιστρέφουν μετά την απελευθέρωση των περιοχών στις οποίες διέμεναν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης