Ουκρανία: Ποιος ο ρόλος του «Δεξιού Τομέα»;

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 08:18
Ουκρανία: Ποιος ο ρόλος του «Δεξιού Τομέα»;
Οι «ομάδες εφόδου» ενός νέου εθνικιστικού μορφώματος έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες την εμφάνισή τους στους δρόμους του Κιέβου. Είναι αυτοί που πρωτοστατούν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, καλούν τους Ουκρανούς σε βίαιη εξέγερση και κατάληψη των κτηρίων του Κοινοβουλίου και της έδρας της κυβέρνησης και κηρύττουν το μίσος τόσο ενάντια στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» (σ.σ.: «Pravyy Sektor») που στελεχώνεται από νεαρούς Ουκρανούς, στην πλειονότητά τους άνδρες, αποτελώντας ουσιαστικά μια «ομπρέλα» που καλύπτει τους πιο αδιάλλακτους των... αδιάλλακτων παλαιότερων οργανώσεων, όπως οι «Πατριώτες της Ουκρανίας» και η «Τρίαινα».

Ο «Δεξιός Τομέας» διαθέτει εμφανή στρατιωτική δομή. Οι οπαδοί του φορούν κράνη και κουκούλες, ενώ φέρουν ρόπαλα και ασπίδες. Κάποιοι αναπόφευκτοι παραλληλισμοί με την ελληνική Χρυσή Αυγή δεν σταματούν εδώ: όπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ το βρετανικό BBC, τη ραχοκοκαλιά του ουκρανικού «Δεξιού Τομέα» αποτελούν ποδοσφαιρόφιλοι με εθνικιστικές και ξενοφοβικές ιδεοληψίες.


Ωστόσο, το άρθρο του βρετανικού δικτύου επισημαίνει πως η ουκρανική οργάνωση δεν διαθέτει κάποια ευδιάκριτη ηγεσία, ενώ χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της «Τρίαινας» για να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές της. Η ατζέντα του «Δεξιού Τομέα» είναι ξεκάθαρα αντι-ρωσική και αντι-ευρωπαϊκή και τάσσεται τόσο εναντίον του καθεστώτος Γιανουκόβιτς και της τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία όσο και εναντίον μιας πιθανής οικονομικής συμφωνίας με την Ε.Ε. (σ.σ.: την οποία θεωρούν πως «λειτουργεί καταπιεστικά πάνω στα κράτη-μέλη της»).

«Η οργάνωση πιστεύει πως η παρούσα κατάσταση στη χώρα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να καταστραφούν οι κρατικές δομές και να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός νέου κράτους» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως φαίνεται, ο «Δεξιός Τομέας» ακολουθεί πιστά τα βήματα του πιο γνωστού εθνικιστικού και ρατσιστικού κόμματος της χώρας, του Σβόμποντα (σ.σ.: «Ελευθερία»), στις τάξεις του οποίου ανήκουν πολλοί Ουκρανοί νεοναζιστές. Το κόμμα έχει τις ρίζες του στα ντόπια «τάγματα ασφαλείας» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία συγκροτήθηκαν από τους ναζιστές κατακτητές - δεν είναι τυχαίο πως μέχρι το 2004 το Σβόμποντα λεγόταν Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα, ένα όνομα που λειτουργούσε ως ευθεία αναφορά στον Εθνικοσοσιαλισμό του Αδόλφου Χίτλερ.

Τον Νοέμβριο του 2012 το Σβόμποντα κέρδισε 8,5% και μπήκε στην Ουκρανική Βουλή, προκαλώντας τόσο ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας όσο και αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ισραήλ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014, 09:01