Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε σήμερα ότι τρία τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία, αλλά αναχαιτίστηκαν κοντά στην πόλη Σνίτσνιε στην περιοχή του Ντονέτσκ. Τις πληροφορίες μετέδωσε η διαδικτυακή εφημερίδα Censor.NET, επικαλούμενη τις δηλώσεις του υπουργού και τις επιβεβαίωσαν ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters που είδαν τα τρία τανκς στην πόλη Σνίτσνιε.

«Σήμερα τρία τανκς Τ-72 πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ένα τανκς βρίσκεται στην πόλη Σνίτσιε. Άλλα δύο μετακινήθηκαν έξω από την πόλη. Κοντά στο Σνίτσιε τα τανκς αναχαιτίστηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα. Η μάχη συνεχίζεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι χτυπήθηκε ένα ρωσικό Τ-72» φέρεται να είπε ο Αβάκοφ, σύμφωνα με το Censor.NET.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα και ο επικεφαλής της οργάνωσης «Αντίσταση Πληροφοριών», Ντμίτρο Τιμτσούκ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι παράνομες ένοπλες οργανώσεις στο Σνίτσνιε είχαν παραλάβει δύο τανκς.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα, κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ότι οι χειριστές των τανκς δεν κρύβουν τη ρωσική τους καταγωγή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι χειριστές δήλωσαν ότι έχουν έρθει «να απελευθερώσουν την Ουκρανία», λέγοντας ότι είναι το «διεθνικό τους καθήκον».

Πηγές υπηρεσιών ασφαλείας είπαν στο Censor.NET ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, ανάμεσά τους και τεθωρακισμένα οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στις κατηγορίες, νωρίτερα, όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καταδίκαζε «την απουσία οποιασδήποτε προόδου» για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο καθώς βλέπουμε την απουσία οποιασδήποτε προόδου στις προσπάθειες περιορισμού της βίας, τερματισμού των συγκρούσεων, ξεκινώντας από τον τερματισμό της επιχείρησης καταστολής» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα καταθέσει ένα σχέδιο απόφασης για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόνισε ότι το σχέδιο αυτό θα επικεντρώνεται «στην ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η ουκρανική πλευρά εφήρμοσε τον οδικό χάρτη» που επεξεργάστηκε το Μάιο ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη), ο Ελβετός Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι οι αντάρτες στο νοτιοανατολικό τμήμα (της χώρας) προτίθενται να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αλλά το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από τις αρχές του Κιέβου» σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες για χρήση εμπρηστικών βομβών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η ουκρανική Εθνοφρουρά διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Στις 30 Μαΐου, η ρωσική επιτροπή έρευνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παραβιάζει την Σύμβαση της Γενεύης του 1949 για την Προστασία των Αμάχων, σημειώνοντας ότι συγκεντρώνει αποδείξεις και ότι ξεκινάει έρευνα για «προσφυγή σε απαγορευμένα μέσα και μεθόδους πολέμου».

Η ΕΕ έχει από την πλευρά της ζητήσει από το Κίεβο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις ένοπλες επιχειρήσεις του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως την, όπως σημειώνει η ίδια, νομιμότητα αυτών των ενεργειών του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης