Ουκρανία: Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα για τη συντριβή του Boeing

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 21:18
Ουκρανία: Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα για τη συντριβή του Boeing

Το Ιράν συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους ενώ το Κίεβο δεν έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής καμία εκδοχή για το τι θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην αεροπορική τραγωδία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βαντίμ Πριστάικο.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εκφράζουν υπόνοιες ότι το Μπόινγκ 737-800 της UIA καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, προφανώς κατά λάθος, όμως ο Πριστάικο είπε ότι η Ουκρανία δεν θέλει προς το παρόν να εξάγει κανένα συμπέρασμα για τη συντριβή. Στην περίπτωση όμως που επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για πύραυλο, τότε «το Κίεβο θα ζητήσει να αποζημιωθούν τα θύματα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη συζητείται το πού θα αναλυθούν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. «Θα αποφασίσουμε με τους Ιρανούς το πού θα πάνε τα μαύρα κουτιά, αν θα αποκρυπτογραφηθούν στο Ιράν. Εμείς θέλουμε να αποκρυπτογραφηθούν στο Κίεβο», σημείωσε ο Ουκρανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Πριστάικο, κατά την τελευταία επικοινωνία μεταξύ των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας διαφαινόταν ότι η πτήση εξελισσόταν ομαλά. «Έχουμε την ακριβή ώρα που οι πιλότοι μας επικοινώνησαν για τελευταία φορά με τους ελεγκτές. Λάβαμε αυτήν την πληροφορία σήμερα. Έχουμε πλήρη πρόσβαση στην (ηχογραφημένη) συνομιλία, όχι μόνο από τα μαύρα κουτιά αλλά επίσης το πλήρες αρχείο (της συνομιλίας) των Ιρανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τους πιλότους μας. Μέχρι την τελευταία συνομιλία, η κατάσταση στο αεροπλάνο ήταν φυσιολογική», είπε.

Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στο Ιράν επί του παρόντος αναλύουν τη ζημιά στους κινητήρες του αεροσκάφους.

«Υπάρχουν μέρη που έχουν καεί (…) πρόκειται για τα μέρη για τα οποία απαιτείται ενδελεχής μελέτη, για παράδειγμα, για τον εντοπισμό υπολειμμάτων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εντάσσονται στην κατηγορία των εκρηκτικών», είπε ο Πριστάικο. Λίγο νωρίτερα ωστόσο είχε δηλώσει ότι «σε αυτή τη φάση, δεν έχουν βρεθεί επαρκείς αποδείξεις» στα συντρίμμια του αεροσκάφους που «να υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια ή για αφύσικα γεγονότα ή κάποια αφύσικη ζημιά στο αεροσκάφος».

Ο Πριστάικο επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν περισυλλεγεί ακόμη όλα τα συντρίμμια. «Και οι δύο κινητήρες βρίσκονται εκεί, αλλά κάποια σημαντικά μέρη δεν έχουν βρεθεί. Η ιρανική πλευρά εργάζεται κυρίως για αυτό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα στο Twitter είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες που άφηναν να εννοηθεί ότι το σημείο της συντριβής είχε καθαριστεί με μπουλντόζες. Ο Ουκρανός υπουργός δεν επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία, την οποία νωρίτερα είχε διαψεύσει και ο πρέσβης του Ιράν στο Λονδίνο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 21:18