Ουκρανία: Το ρωσικό κομβόι αφαίρεσε στρατιωτικό εξοπλισμό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 14:58
Ουκρανία: Το ρωσικό κομβόι αφαίρεσε στρατιωτικό εξοπλισμό
Κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι το κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, που πέρασε στη χώρα χωρίς άδεια, «γέμισε» με στρατιωτικό εξοπλισμό κατασκευασμένο σε ουκρανικά εργοστάσια.

Ο Αντρίι Λισένκο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε από το εργοστάσιο Τοπάζ που παράγει το σύστημα ραντάρ Kolchuga, καθώς και από ένα εργοστάσιο στο Λουγκάνσκ το οποίο παράγει γεμιστήρες όπλων.

Επέστρεψε το κομβόι στη Ρωσία

Όλα τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν εισχωρήσει στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, επέστρεψαν στη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, καθώς και εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

«Όλη η αυτοκινητοπομπή έχει επιστρέψει» δήλωσε τηλεφωνικά ο Πολ Πικάρ, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο κ. Λισένκο ανέφερε πως συνολικά 184 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που είχαν περάσει την Παρασκευή στην Ουκρανία χωρίς άδεια επέστρεψαν στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τις 13.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η αποχώρηση από το έδαφος της Ουκρανίας 184 ρωσικών οχημάτων έχει επιβεβαιωθεί» υποστήριξε ο κ. Λισένκο στο Reuters.

Τέλος, διευκρίνισε ότι τα φορτηγά αναχώρησαν από τον ίδιο σταθμό μεθοριακής διέλευσης από τον οποίο είχαν εισέλθει, μέσω του ουκρανικού μεθοριακού οικισμού Ιζβάρινε και ότι δεν ελέγχθηκαν από τους Ουκρανούς μεθοριακούς φρουρούς ούτε από τους τελωνειακούς.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 15:03