Ουκρανία-βουλευτικές εκλογές: Mεγάλο φαβορί το κόμμα του Ζελένσκι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 13:52
Ουκρανία-βουλευτικές εκλογές: Mεγάλο φαβορί το κόμμα του Ζελένσκι

Οι Ουκρανοί εκλέγουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο σε μια ψηφοφορία στην οποία μεγάλο φαβορί θεωρείται το κόμμα του νέου προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ελπίζει να αποσπάσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κινηθεί ελεύθερα για να κρατήσει την υπόσχεσή του για ανανέωση.

Πρώην ηθοποιός και νεόκοπος πολιτικός, ο Ζελένσκι που εξελέγη θριαμβευτικά τον Απρίλιο, διέλυσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του το σημερινό κοινοβούλιο, που είναι πολύ εχθρικό προς αυτόν, και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές ώστε να επωφεληθεί από τη δυναμική της νίκης του.

Καθώς δεν μπορούσε να διορίσει μια πιστή κυβέρνηση κατά τους πρώτους δύο μήνες της θητείας του, περιορίστηκε σε δηλώσεις προθέσεων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αυτός ο εξπέρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζει να έχει μια ισχυρή υποστήριξη, όπως και το κόμμα του Υπηρέτης του Λαού.

Η Βαλεντίνα, μια 82χρονη συνταξιούχος, ψήφισε το πρωί το κόμμα του προέδρου σε εκλογικό κέντρο στα προάστια του Κιέβου. "Εξελέγη, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί του βάζουν εμπόδια. Χρειάζεται πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση", τόνισε.

Το κόμμα του που ήταν ακόμη άγνωστο το 2018 και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία ο Ζελένσκι υποδύεται έναν πρόεδρο, λαμβάνει σχεδόν το ήμισυ των ψήφων.

Το κόμμα αυτό επαίρεται ότι "προκάλεσε το σύστημα" για να φέρει "αλλαγές" και να "καθαρίσει τη χώρα από τη διαφθορά" που είναι διάσπαρτη παντού. Οι υποσχέσεις του δελέασαν το εκλογικό σώμα μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και δοκιμαζόμενης από έναν πόλεμο κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που μετρά σχεδόν 13.000 νεκρούς σε πέντε χρόνια.

Νέα εποχή στην πολιτική

Μετά τις εκλογές, θα σχηματιστεί μια "νέα κυβέρνηση επαγγελματιών και τεχνοκρατών" για να κάνει την ουκρανική οικονομία "μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ζελένσκι την Πέμπτη.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις αφορούν μόνο τους μισούς βουλευτές που εκλέγονται με αναλογικό σύστημα, παραμένει άγνωστο αν το κόμμα του θα αποσπάσει απόλυτη πλειοψηφία ή αν θα πρέπει να σχηματίσει έναν συνασπισμό για να ορίσει κυβέρνηση.

Στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του προέδρου ακολουθούν οι φιλορώσοι της Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης (10% έως 13%), της οποίας ο τρίτος στην ιεραρχία, ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο, ισχυρό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και προσκείμενο στον ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι νονός της Ντάριας, μιας από τις κόρες του Μεντβεντσούκ.

Δύο φιλοδυτικά κόμματα, Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (8%) και Πατρίδα του πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (6% έως 9%), αναμένεται επίσης να περάσουν το απαιτούμενο όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Το επίσης φιλοδυτικό κόμμα Golos (Φωνή) του 44χρονου ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακαρτσούκ, το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο, λαμβάνει από 4% έως 7% της πρόθεσης ψήφου.

Επενδύοντας στην ελπίδα για ανανέωση, το κόμμα του προέδρου και το Golos, έχουν πολλούς υποψήφιους νεαρής ηλικίας και νεόκοπους. Η μέση ηλικία των υποψηφίων τους είναι τα 37 έτη.

Κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βακαρτσούκ έδωσε το βράδυ της Παρασκευής συναυλία με ελεύθερη είσοδο στο Κίεβο με το συγκρότημά του Okean Elzy πριν περπατήσει έως το κοινοβούλιο με τους οπαδούς του. "Καταλαβαίνουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι γι αυτό", είπε ο ουκρανός μουσικός απευθυνόμενος στο πλήθος.

Οι εκλογές αυτές αναγγέλλουν μια νέα εποχή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία διοικείτο έως τώρα από άνδρες και γυναίκες πολιτικούς που μεγάλωσαν στην ΕΣΣΔ.

Μεταξύ 50% και 70% των βουλευτών αναμένεται να είναι νεόκοποι, πολλοί από τους οποίους νεαρής ηλικίας χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, προβλέπουν οι ειδικοί, οι οποίοι χαιρετίζουν επιφυλακτικά αυτή την ανανέωση, αλλά φοβούνται μια έλλειψη ικανοτήτων και μια πιθανή "αναταραχή".

"Ναι, θα υπάρξουν λάθη, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος" για να γίνουν "βασικές" αλλαγές, είπε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιρίνα Βερεστσούκ, υποψήφια για κόμματος του προέδρου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 20.00. Στην Ουκρανία, 225 βουλευτές εκλέγονται με αναλογικό σύστημα, ενώ οι άλλοι 199 ορίζονται με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε έναν γύρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019, 13:52