Ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανήλικους είναι «ντροπή», ένα κείμενο που αντιβαίνει σε «θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν θα απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στη Βουδαπέστη για να εκφράσει τις «ανησυχίες» της σε νομικό επίπεδο για την εφαρμογή ενός νόμου που «διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Κομισιόν, κινούμενη προς άλλη μία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουδαπέστης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ακράδαντα σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο καθένας μπορεί να είναι ελεύθερος να αγαπάει όποιον θέλει (…) θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες που διαθέτει η Κομισιόν για να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και αν ζουν».

16 ευρωπαϊκές χώρες

Δήλωση που έχει υπογραφεί από 16 κράτη-μέλη της Ένωσης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει κατά του νόμου της κυβέρνησης Ορμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 16 κράτη της Ε.Ε. εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» από τις διακριτικές ρυθμίσεις απέναντι στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η δήλωση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Βελγίου και υπογράφεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τις τρεις βαλτικές χώρες και την Ελλάδα. Η Πορτογαλία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς το κείμενο, το οποίο δεν μπόρεσε να υπογράψει επικαλούμενη τη στάση ουδετερότητας που πρέπει να τηρήσει καθώς ασκεί την προεδρία της Ένωσης.

«Εξετάζουμε τον νόμο για να διαπιστώσουμε αν και με ποιον τρόπο παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.

Coca-Cola και Friends

Η Ουγγαρία υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, προκαλώντας την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν κλιμακώνει την επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Η τροπολογία εγκρίθηκε από 157 βουλευτές, οι περισσότεροι προέρχονταν από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση εφάρμοσε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας, με την εξαίρεση της παράταξης της άκρας δεξιάς Jobbik, που υπερψήφισε την τροπολογία.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως, για παράδειγμα, η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Το ίδιο θα ισχύει για βιβλία, όπως ήταν η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Σειρές όπως το «Friends» ή ταινίες όπως οι «Bridget Jones», «Harry Potter» και «Billy Eliot», που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε ντε φάκτο την υιοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου και ενέγραψε στο Σύνταγμα την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και του φύλου.

Η Ουγγαρία είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο χάρτης για τα θεμελιώδη δικαιώματα της οποίας απαγορεύει κάθε διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κινήσει εναντίον της διαδικασίες επί παραβάσει για πλήθος επιθέσεις κατά του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και εν γένει κατά του κράτους δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης