Της Κορίνας Ντούβλη

«Αυτές είναι οι φωτογραφίες των Vaughan Murrae, ενός μη-δυαδικού (ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό φύλο) εφήβου ηθοποιού/μοντέλου, και της μητέρας του, Annastacia. Οι Vaughan πρωτό-εκδηλώθηκε ως υπερανδρική κοπέλα στους γονείς της, οι οποίοι ήταν υποστηρικτικοί. Στην Τετάρτη τάξη, όταν έκοψαν τα μαλλιά τους κοντά , χλευάστηκαν από τους συμμαθητές τους και τους αποκαλούσαν αγόρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνεχόμενο μπούλινγκ τους προκάλεσε άγχος και κρίσεις πανικού. Οι ίδιοι ένιωθαν δυσμορφία φύλου, αφού η τρανς ταυτότητα δεν τους ταίριαζε. Στην έκτη τάξη είδαν μια δημοσίευση στο instagram για τις «αυτοί/αυτών» αντωνυμίες και συνειδητοποίησαν πως είναι μη δυαδικοί. Όταν έστειλαν μήνυμα στην μητέρα τους, εκείνη απάντησε «ήδη προβάρω τις αντωνυμίες σου». Η Annastacia λέει πως έδωσε μάχη με τις προκαταλήψεις για την ανακάλυψη του φύλου και ένιωσε πίεση ως μητέρα να τους κάνει πιο αποφασιστικούς. Ωστόσο, εκείνη δίδαξε τον εαυτό της και έμαθε το τρόπο να επιτρέψει το φύλλο των Vaughan αναπτυχθεί σε ένα φυσικό και οικείο οικογενειακό περιβάλλον. Εκείνη επίσης μάχεται για τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους στο σχολείο».

*Ορισμένα μη-δυαδικά/genderqueer άτομα προτιμούν να χρησιμοποιούν αντωνυμίες που είναι ουδέτερες ως προς το φύλο. Στις αγγλόφωνες περιοχές, η χρήση των αντωνυμιών «they» (αυτοί), «their» (αυτών) και «them» (αυτούς) είναι η πιο κοινή. Ωστόσο, τα ελληνικά είναι μια γλώσσα έντονα έμφυλη, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση ουδέτερων λέξεων για τα άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μη-δυαδικό, (αγγλ: Non-binary) ή genderqueer (ελληνικά: φυλοπαράξενο) , είναι ένα φάσμα ταυτοτήτων φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρρενωπές ή θηλυκές — ταυτότητες που βρίσκονται έξω από το δυαδικό φύλο. Οι μη δυαδικές ταυτότητες μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία των τρανς, καθώς πολλά μη δυαδικά άτομα ταυτίζονται με ένα φύλο διαφορετικό από το φύλο που τους έχει ανατεθεί. Ένα μη δυαδικό φύλο δεν σχετίζεται με μία συγκεκριμένη έκφραση φύλου, όπως είναι ο ανδρογυνισμός. Η λέξη genderqueer χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που αμφισβητούν τις δυαδικές κοινωνικές δομές του φύλου, για να αυτό-προσδιοριστούν.

Το Ίδρυμα Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Φάσμα των Φύλων χρησιμοποιούν τον όρο «επεκτατικό φύλο» για να εκφράσουν «ένα ευρύτερο, πιο ευέλικτο φάσμα ταυτότητας ή / και έκφρασης φύλου από αυτό που συνήθως σχετίζεται με το δυαδικό σύστημα φύλου».

ΦΥΛΟΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΗ ΔΥΑΔΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ

Στις 10 Οκτωβρίου 2017, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο περί αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου (Νόμος 4491/2017), ο οποίος παρέχει στους τρανς ανθρώπους στην Ελλάδα το δικαίωμα να αλλάζουν ελεύθερα το καταχωρισμένο φύλο τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, αλλά και χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ιατρική εξέταση ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Στη περίπτωση αυτή, το άτομο δύναται να αιτηθεί τη διόρθωση του καταχωρισμένου στα επίσημα εξατομικευτικά του έγγραφα φύλου, ώστε αυτό να συνάδει με την προσωπική βούληση και την εξωτερική εικόνα. Για να λάβει χώρα η επιθυμητή μεταβολή, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει: Να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, ήτοι να βρίσκεται σε ηλικία από 18 ετών και άνω, χωρίς να έχει τεθεί σε συμπαράσταση ή να έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του, εφόσον συναινούν ρητά οι ασκούντες τη γονική μέριμνα ή να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του, εφόσον υπάρχει τόσο ρητή συναίνεση των ασκούντων την γονική μέριμνα όσο και η θετική γνωμάτευση από Διεπιστημονική Επιτροπή στην οποία μετέχουν επτά εξειδικευμένοι γιατροί στο εκάστοτε αντικείμενο και να μην έχει τελέσει γάμο, πολιτικό ή θρησκευτικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης