«Μαύρα» τα έχουν βάψει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Μόσχας καθώς οι προσπάθειες επαναπρογραμματισμού της τροχιάς του διαστημικού αεροσκάφους «Phobos-Grunt» (=«Έδαφος του Φόβου) δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τρίτης από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό ένα από τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο. Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα από τον δορυφόρο και στη συνέχεια να τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση. Ωστόσο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο μηχανισμός που θα έθετε στη σωστή τροχιά το αεροσκάφος δε λειτούργησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 170 εκατ. δολάρια και εφόσον η επικοινωνία με το διαστημόπλοιο δεν αποκατασταθεί τότε τα χρήματα θα καταλήξουν στον «κάλαθο των αχρήστων», ενισχύοντας έτσι την κακοδαιμονία που φαίνεται να κυνηγάει τις διαπλανητικές αποστολές της Ρωσίας. Πρόκειται για την 16η ρωσική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη από τη δεκαετία του ’60 η οποία δεν ολοκληρώνει με επιτυχία τον στόχο της. Αυτή τη στιγμή το «Έδαφος του Φόβου» βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

«Το χειρότερο στην όλη ιστορία είναι ότι δεν έχουμε λάβει κανένα σημάδι επικοινωνίας από το αεροσκάφος», ανέφερε πηγή μέσα από το υπουργείο Άμυνας της χώρας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Novosti, με τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «εφόσον το πρόβλημα για τη μη τοποθέτηση του διαστημοπλοίου στη σωστή πορεία για τον δορυφόρο του Άρη οφείλεται σε ελαττωματικό λογισμικό τότε υπάρχει λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε διαφορετική περίπτωση, αν π.χ. πρόκειται για μηχανική βλάβη, τότε η αποστολή είναι καταδικασμένη», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Αναβολή στην αναζήτηση δειγμάτων από… τον Άρη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011, 00:16

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης