Ο πρώτος έλεγχος των ελβετικών πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που διενεργήθηκε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αποκάλυψε αδυναμίες στο επίπεδο αποθήκευσης των διατάξεων καυσίμου, οι οποίες, όμως, δεν συνιστούν «άμεσο κίνδυνο», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιθεώρηση Πυρηνικής Ασφάλειας (IFSN).

Οι τέσσερις σταθμοί που λειτουργούν στην Ελβετία έχουν προθεσμία έως τις 31 του ερχόμενου Αυγούστου, για να δείξουν πώς προτίθενται να διορθώσουν τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, αλλά καμία ελβετική πυρηνική μονάδα (ηλεκτροπαραγωγής) δεν θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την πυρηνική καταστροφή στη μονάδα της Φουκουσίμα, η IFSN ζήτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών να ελέγξουν την τροφοδοσία με νερό ψύξης των δεξαμενών αποθήκευσης διατάξεων καυσίμου και την ψύξη τους, σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η IFSN εξέτασε τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου.

Οι μονάδες του Muhleberg (δυτικά της Βέρνης) και του Beznau (βόρεια) παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις, το σύστημα ψύξης της δεξαμενής διατάξεων καυσίμου είναι «ανεπαρκώς προστατευμένο από τους σεισμούς και τις πλημμύρες».

Τα επείγοντα μέτρα που επιτρέπουν την αποκατάσταση της ψύξης σε μια τέτοια περίπτωση είναι «ατελή» αποκαλύπτει το IFSN. Οι μονάδες Leibstadt και Gοsgen – που βρίσκονται στα βόρεια της χώρας – παρουσιάζουν μόνο προβλήματα ένδειξης του επιπέδου και της θερμοκρασίας της δεξαμενής αποθήκευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στην Ιαπωνία, η IFSN συνιστά στις αρμόδιες ομοσπονδιακές Αρχές να εξασφαλίσουν ότι, σε περίπτωση σοβαρών ατυχημάτων, θα μπορούν επί τόπου να καλέσουν εξειδικευμένες μονάδες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους, για να υποστηρίξουν το προσωπικό της μονάδας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα από τον σεισμό και το τσουνάμι, που προκάλεσαν σχεδόν 28.000 νεκρούς και αγνοούμενους στη Βορειοανατολική Ιαπωνία, η ελβετική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την αναστολή των σχεδίων της για ανανέωση των πυρηνικών μονάδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης