Σε κατάσταση συναγερμού κατηγορίας 5 βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες η περιοχή της Ουτρέχτης στην κεντρική Ολλανδία μετά τη φονική επίθεση ενός ή περισσοτέρων δραστών σε τραμ γεμάτο κόσμο στο κέντρο της πόλης. Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία χωρίς να το δηλώνει επισήμως στρέφεται προς την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστή επιχείρηση ειδικών δυνάμεων σε συνοικία της πόλης για τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την εξουδετέρωση ενός ατόμου τουρκικής καταγωγής που ονομάζεται Γκοκμάν Τανίς 37 ετών, που φέρεται να είναι ο κύριος δράστης της επίθεσης.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, από το βίντεο ασφαλείας του τραμ, και προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν. Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τανίς έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης

Μιλώντας σε τοπικά Μέσα ένας άνδρας που φερεται να είναι αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως άκουσε ταυτόχρονα πολλούς πυροβολισμούς, πως οι δράστες είναι τέσσερις και πως διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο  Renault Clio χρώματος κόκκινου, το οποίο όντως ανεβρέθη από την αστυνομία λίγη ώρα μετά από την επίθεση. Κατά τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα οι τέσσερις δράστες φώναζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» την ώρα της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η Ολλανδία δεν θα υποκύψει στη μισαλλοδοξία.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους. Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

 

Υπό αυστηρό αστυνομικό έλεγχο βρίσκονται τα σχολεία, τα δημόσια κτήρια και τα τεμένη της πόλης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποτρόπαια σφαγή μουσουλμάνων σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται άμεσα αλλά δεν διαφεύγει την προσοχή των αναλυτών πως ενδεχομένως υπάρχει σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος αίματος μεταξύ της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και της λευκής τρομοκρατίας, όπως η τραγωδία στη Νεα Ζηλανδία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης