Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μπαχρέιν, με βασικό αίτημα τη ματαίωση σχεδίου για την ένωση της χώρας με τη Σαουδική Αραβία. Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, πάνω από 10.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σιίτες, διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Μανάμα, καταγγέλλοντας παράλληλα το αραβικό βασίλειο για κατάφορη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

«Όχι στην ένωση, το Μπαχρέιν δεν είναι προς πώληση» και «η χώρα δε δημοπρατείται», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις για την εκχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στον λαό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με τα επεισόδια μεταξύ δυνάμεων Ασφαλείας και υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης να κορυφώνονται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Grand Prix της F1. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι Σιίτες Μουσουλμάνοι, το αραβικό κρατίδιο κυβερνάται από μια βασιλική οικογένεια η οποία ανήκει στους Σουνίτες.

Το κίνημα της «Αραβικής Άνοιξης» είχε επηρεάσει και τη συγκεκριμένη χώρα, με μαζικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2011. Η κατάσταση είχε φθάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο που η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) προκειμένου να μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας.

Το κλίμα παραμένει τεταμένο, ειδικά μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των Η.Π.Α. να ξεκινήσουν εκ νέου τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο Μπαχρέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Πυρά κατά Σαουδικής Αραβίας και Μπαχρέιν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, 02:39
«Πολωμένη η κατάσταση στο Μπαχρέιν», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Μαΐου 2012, 07:27
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στο Μπαχρέιν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 04:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης