«Όχι» στο ευρώ λένε οι Πολωνοί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 13:33
«Όχι» στο ευρώ λένε οι Πολωνοί
Το ποσοστό των Πολωνών που αντιτίθεται στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος ζλότι και στην υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος ανήλθε στο 70%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της ένταξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το CBOS, μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες νικητής αναδείχτηκε ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έχει εκφράσει την άρνησή του στην ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ στο άμεσο μέλλον.

Σε δημοσκόπηση του περασμένου Νοεμβρίου, το 68% των Πολωνών είχε ταχθεί κατά και το 24% υπέρ του ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλώσει αναποφάσιστοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Πολωνών που επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη είχε καταγραφεί στις αρχές του 2002 προτού η Πολωνία ενταχθεί στην Ε.Ε.

Η Πολωνία --η μεγαλύτερη οικονομία στην ανατολική Ευρώπη-- ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του ευρώ, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα το πράξει. Από τη στάση της κοινής γνώμης φαντάζει απίθανο να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 16 ως τις 22 Απριλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαΐου 2015, 13:39