Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επανέλαβε χθες ότι θα διατηρηθεί το μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (ΚΚΚ) στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς το κόμμα συνεχίζει να είναι η μόνη νόμιμη οργάνωση του είδους στη νήσο.

Στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών της διήμερης εθνικής διάσκεψης του ΚΚΚ στην Αβάνα, ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε στις «ψευδαισθήσεις», μετά τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο ίδιος, περί του τέλους του μονοκομματικού συστήματος στην Κούβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μονοκομματικό σύστημα είναι κάτι που η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν θα απεμπολήσει», τόνισε.
Αντιφρονούντες και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Κούβας έχουν υποστηρίξει ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στη χώρα δεν διαθέτει πολιτικό πλουραλισμό και απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις να συμπληρώσουν τις οικονομικές.

«Το να αποκηρύξουμε την αρχή του μοναδικού κόμματος απλά θα ήταν ισοδύναμο με το να νομιμοποιήσουμε το κόμμα ή τα κόμματα του ιμπεριαλισμού στο έδαφος της πατρίδας», είπε ο Κάστρο.
Η Αβάνα επιμένει ότι οι αντιφρονούντες πληρώνονται από ξένες δυνάμεις, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και υπηρετούν ξένα συμφέροντα.

Ο Κάστρο είπε ότι σέβεται τα πολυκομματικά συστήματα σε άλλες χώρες αλλά δεν επιτρέψει να επιστρέψει στην Κούβα η «αστική δημοκρατία». Ο ίδιος προέδρευσε από το Σάββατο της διάσκεψης του ΚΚΚ, στην οποία οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάσκεψη, αν και προβλέπεται στο Σύνταγμα, δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Συγκλήθηκε στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο, που επικύρωσε θεσμικά την διαδικασία οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη νήσο.

Οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη συζήτησαν την αναδιοργάνωση του κόμματος υπό το φως των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων εκχώρησαν μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε πολλούς τομείς.

Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία διαδεχόμενος τον αδελφό του -τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο που παραιτήθηκε για λόγους υγείας- έγινε πρόεδρος το 2008. Ωστόσο δεν ανέλαβε επίσημα την ηγεσία του ΚΚΚ, παρά τον περασμένο Απρίλιο.

Το σχέδιο απόφασης της εθνικής διάσκεψης συζητήθηκε σε 65.000 συναντήσεις οργανώσεων του ΚΚΚ και της ένωσης νέων κομμουνιστών, σύμφωνα με όσα έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα Granma, όργανο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

«Στη χώρα των 11 εκατομμυρίων υπάρχουν 800.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος», ανέφερε.

Τα κρατικά ΜΜΕ πάντως, δημοσιοποίησαν ελάχιστες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο όσων συζητήθηκαν στην διάσκεψη αυτή.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης