Όχι στον ρατσισμό φώναξαν χιλιάδες Σουηδοί

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 18:54
Όχι στον ρατσισμό φώναξαν χιλιάδες Σουηδοί
Χιλιάδες Σουηδοί κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους της Στοκχόλμης για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ορισμένοι νεοναζί στο πλήθος που μετείχε σε μια παρόμοια, αν και μικρότερη σε μέγεθος, διαδήλωση.

Περίπου 30 νεοναζί επιτέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο πλήθος που μετείχε σε αντιρατσιστική πορεία που είχε γίνει στο ίδιο προάστιο, το Κάρτορπ, της Στοκχόλμης, πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στους διαδηλωτές.

Η Σουηδία, η οποία θεωρείται εδώ και χρόνια ένα οχυρό της ανεκτικότητας, αντιμετωπίζει μια αύξηση της υποστήριξης προς την Άκρα Δεξιά, μετά την αύξηση των μεταναστών στη χώρα. Το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες, το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών, συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 10% στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στη Στοκχόλμη σημειώθηκαν τον Μάιο οι χειρότερες ταραχές στη σουηδική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια, κυρίως σε φτωχά προάστια στα οποία ζουν μετανάστες, με νεαρούς να πετούν πέτρες στην αστυνομία και να πυρπολούν αυτοκίνητα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η βία αυτή σε μια από τις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συγκλόνισε τη Σουηδία, η οποία υπερηφανεύεται για την κοινωνική της δικαιοσύνη, και πυροδότησε μια δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την ανεργία μεταξύ των νέων και την εισροή μεταναστών.

Οι διοργανωτές της σημερινής διαδήλωσης υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι μετείχαν σε αυτήν. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Τέλος στον ρατσισμό τώρα» και «Κανένας ρατσιστής στους δρόμους μας», ενώ εξέχοντες Σουηδοί καλλιτέχνες έπαιξαν σε μια σκηνή που είχε στηθεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η πρώτη διαδήλωση στο Κάρτορπ, το οποίο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό μεταναστών σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Στοκχόλμης, είχε γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διάφορα γκράφιτι με σβάστικες και ναζιστικά συνθήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη του συγκεκριμένου προαστίου.

Κι άλλες μικρότερες αντιρατσιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα σε διάφορες άλλες σουηδικές πόλεις σε υποστήριξη της διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού που έγινε στο Κάρτορπ.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 19:02