«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση του Κούρδου κατηγορούμενου για τρομοκρατία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:01
«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση του Κούρδου κατηγορούμενου για τρομοκρατία
Απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του 60χρονου Τούρκου, Κουρδικής καταγωγής Μεχμετ Ντογκάν από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Το δικαστικό συμβούλιο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη η οποία εκτίμησε αφενός τον κίνδυνο μη δίκαιης δίκης του στην Τουρκία και αφετέρου ότι «καλύπτεται» από το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα που του χορηγήθηκε στη Γαλλία.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους 9 συλληφθέντες για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 13:08