Μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι οικογένειες της Ισπανίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, πριν από μια συνάντηση με ηγέτες περιφερειών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για να συγκρατηθεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Με σχεδόν το 80% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί και το πρόγραμμα ενισχυτικής δόσης να ανεβάζει ταχύτητα, η Ισπανία έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από το σφοδρό κύμα μολύνσεων που έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς το φθινόπωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά η άφιξη της Όμικρον εκτόξευσε τα νούμερα, καθώς χθες καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ σχεδόν 50.000 νέων μολύνσεων, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν σχετικά χαμηλά συγκριτικά με προηγούμενα κύματα COVID-19.

«Μην ανησυχείτε, οι οικογένειες θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. «Η Ισπανία αντιστάθηκε, δεν εγκατέλειψε και συνεχίζει μπροστά».

Η Όμικρον αντιστοιχεί περίπου στο 47% του συνόλου των μολύνσεων στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, από μόλις 3% μία εβδομάδα νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντσεθ συγκάλεσε συνεδρίαση με περιφερειακούς ηγέτες, που είναι υπεύθυνοι για τη δική τους υγειονομική πολιτική βάσει του αποκεντρωμένου διοικητικού συστήματος της Ισπανίας, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί μια συντονισμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αύξησης.

Ωστόσο, οι βασικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους καθιστά απίθανη μια συμφωνία σε πανεθνικό επίπεδο για το οτιδήποτε, εκτός από τους πλέον βασικούς περιορισμούς.

Στην Καταλονία, όπου η κάλυψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου στο 30%, η αριστερή κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όρισε όρια για τις συναθροίσεις και ζήτησε την έγκριση δικαστηρίου για να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – το σκληρότερο διαθέσιμο μέτρο χωρίς να έχει κηρυχθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αντίθετα, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο δεσμεύθηκε να διατηρήσει ανοικτό τον κλάδο εστίασης ό,τι κι αν συμβεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης