Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει σε Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου, διάταγμα επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος πυρκαγιών που μαστίζει τη χώρα.

Σκοπεύει να ζητήσει από τις αυτόνομες κοινότητες να ενισχύσουν τα σχέδιά τους κατά των πυρκαγιών και πρόσθεσε ότι, με την αύξηση των κινδύνων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αυτά τα σχέδια θα πρέπει να παραταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει κάνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο κ. Σάντσεθ επεσήμανε την κλιματική αλλαγή ως την τελική αιτία αυτών των πυρκαγιών. Επέμεινε ότι στόχος όλων των διοικήσεων πρέπει να είναι η προσαρμογή στην κατάσταση για τον μετριασμό των κινδύνων που προκαλούνται από φαινόμενα όπως ο καύσωνας, τους οποίους χαρακτήρισε «πρωτοφανές».

«Είναι σημαντικό να ομογενοποιήσουμε τις δυνατότητες καταπολέμησης πυρκαγιών που έχουν οι αυτόνομες κοινότητες», τόνισε.

Ο κ. Σάντσεθ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα περιέχει το διάταγμα που θα εγκριθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο, ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο να θεσπιστούν «ελάχιστα» ώστε να μην υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πυροσβεστικών υπηρεσιών ορισμένων αυτόνομων κοινοτήτων σε σύγκριση με άλλες. Μια μεταρρύθμιση του συντονισμού όλων σε αυτό το θέμα φαίνεται στα χαρτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ακριβώς είναι ένας από τους στόχους των μέτρων που θα εγκριθούν τη Δευτέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σάντσεθ επεσήμανε: «Η κλιματική έκτακτη ανάγκη άλλαξε τον τρόπο πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πρόληψης και κατάσβεσης δεν μπορούν να διαρκέσουν πέντε μήνες. Θα πρέπει να διαρκέσουν ολόκληρο το έτος, 12 μήνες, και αυτό θα απαιτήσει αύξηση των ικανοτήτων των αυτόνομων κοινοτήτων για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστροφές», διαβεβαίωσε. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση, «πάντα θα απαντά σε έναν κοινό εχθρό όπως η φωτιά».

Τις τελευταίες ημέρες, πολλές δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αυτές στη Γαλικία, την Καστίλλη, τη Λεόν και την Καταλονία να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η φωτιά που άρχισε να καταστρέφει τη Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στη Ζαμόρα, στις 15 Ιουλίου, έχει ήδη καταστρέψει 15.000 εκτάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής το 2022, οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει 69.859,38 στρέμματα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Ιουνίου. Αυτό είναι 56,6% περισσότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών την ίδια περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης