Προς αναμονή των αντιδράσεων Μόσχας και Τεχεράνης έναντι της τουρκικής εισβολής στη Συρία, δηλώνει, ότι βρισκόμαστε, ο εκτελεστικός διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), κ. Κωσταντίνος Φίλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ.

 «Αν δείχνει σε κάτι σταθερότητα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι στην απροθυμία του να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε οποιουδήποτε είδους σύρραξη στρατιωτικής φύσης, που μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Κωσταντίνος Φίλης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση ΗΠΑ και Τουρκίας για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Τραμπ και Ερντογάν, σχολίασε ότι «μένει να δούμε, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι η επιλογή τους, εάν θα εξελιχθεί σε “παγίδα” για την Τουρκία η ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία η οποία έχει την υποστήριξη της Ρωσίας… είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αντιδράσουν Μόσχα και Τεχεράνη σε αυτή την εισβολή και κυρίως ποια θέση θα πάρουν».

Σχολιάζοντας τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία, ο κ. Φίλης εξηγεί πως με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες «η προσπάθεια της Τουρκίας να εξουδετερώσει τα όποια τζιχαντιστικά στοιχεία υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να αποδειχθεί ατέρμονη, δίχως να μπορεί να γνωρίζει κάποιος εάν θα αποδειχθεί απολύτως νικηφόρα». Μία εξέλιξη η οποία θέλει και τις ΗΠΑ να αποτραβιούνται από το μέτωπο της Συρίας, δίχως όμως να είναι γνωστό εάν θα υπάρξει και απόσυρση των δυνάμεων που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, εικάζει ο ίδιος.

Τέλος, ο κ.Φίλης περιγράφει πως εφόσον τα δεδομένα μετασχηματιστούν, όπως φαίνεται να γίνεται με την επικοινωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, «ουσιαστικά στρέφουν τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσσαντ και των Ρώσων. Αυτοί θα πρέπει, προκειμένου να προστατευτούν από την Τουρκία, να βρουν μια νέα προστάτιδα δύναμη και δεν είναι πολλές οι επιλογές που έχουν» σημειώνει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης