Να «παγώσει» τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία αποφάσισε η Γερμανία. Η εν λόγω πράξη της χαρακτηρίζεται ως «πολύ σημαντική εξέλιξη» από τα διεθνή Μέσα.

Η Γερμανία προμηθεύει την Τουρκία μεταξύ άλλων με τεθωρακισμένα Λέοπαρντ αλλά και αυτόματα τουφέκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η Γερμανική κυβέρνηση έβαλε μπλόκο στην παράδοση έντεκα συνολικά οπλικών συστημάτων προς τη γειτονική μας χώρα.

Το σχετικό έγγραφο το οποίο δημοσιοποιήθηκε μεταξύ των υπολοίπων υπογραμμίζει, ότι το «πάγωμα» δεν ξεκίνησε τώρα αλλά έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016.

Ανάμεσα στα όπλα τα οποία απαγορεύτηκαν να παραδοθούν συμπεριλαμβάνονται όπλα χειρός, πυρομαχικά και ανταλλακτικά όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση η οποία αφορά την εξαγωγή στρατιωτικών προμηθειών φέρεται να ελήφθη με το σκεπτικό, πως αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιούνται για βία στο εσωτερικό της Τουρκίας ή ακόμα και στην σύγκρουση με τους Κούρδους.

Στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, πως έχουν απορριφθεί τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο 2016 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

«Παρατηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις αποφάσεις των εξαγωγών όπλων» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου εξηγώντας «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πιθανό το ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που αποστέλλονται από τη Γερμανία για εσωτερική καταστολή της κουρδικής σύγκρουσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης