Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπεσίρ εξέφρασε χθες Σάββατο την ικανοποίησή του για την απόφαση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να αναστείλει τις έρευνες για τις εναντίον του κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ.

Εναντίον του Μπεσίρ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 25 χρόνια, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ το 2009 και το 2010 για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ, μια επαρχία στο δυτικό Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2003. Παρά τα εντάλματα αυτά, ο Μπεσίρ έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες χωρίς να συλληφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση να ανασταλούν οι έρευνες για τα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει ο πρόεδρος του Σουδάν, κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν επέμεινε αρκετά για τη σύλληψη του Μπεσίρ και ότι δείχνει απάθεια για τα γεγονότα στο Νταρφούρ.

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να παγώσω τις έρευνες για το Νταρφούρ», δήλωσε η Μπενσούντα.
Ο Μπεσίρ, όπως μετέδωσε το επίσημο σουδανικό πρακτορείο Suna, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «διότι ο σουδανικός λαός αρνείται να ταπεινωθεί και να υποκύψει».

Επίσης χαρακτήρισε το ΔΠΔ «όργανο που έχει στόχο να ταπεινώσει και να υποτάξει» τον λαό του Σουδάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπενσούντα είχε προειδοποιήσει ότι ελλείψει μιας δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι κατηγορίες εναντίον του Σουδανού προέδρου και τριών ακόμη προσώπων θα κατέληγαν νεκρό γράμμα.

Από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μετά την εξέγερση το 2003 ανταρτών που ανήκουν σε μη αραβικές φυλές, οι οποίοι καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους.

Η Μπενσούντα έκανε μάλιστα λόγο «για νέους μαζικούς εκτοπισμούς» φέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης