Παγκόσμια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 03:24
Παγκόσμια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων
Τα περιστατικά εκφοβισμού και οι επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα αυξήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο το 2013, σε αντίθεση με ανάλογα περιστατικά που καταγράφθηκαν εναντίον άλλων θρησκειών, κατέδειξε αμερικανική έρευνα.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, στις συνολικά 77 χώρες όπου το 2013 Εβραίοι έπεσαν θύματα επιθέσεων, τόσο από πρόσωπα, όσο και από κυβερνήσεις, σημειωθηκε αισθητή άνοδος, αναφέρει η μελέτη του ινστιτούτου ερευνών Pew.

Στο 39% περίπου των 198 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα καταγράφθηκαν τέτοιου είδους απειλές, έναντι 26% το 2007). Πρόκειται για έναν αριθμό που βρίσκεται σε συνεχή άνοδο εδώ και 7 έτη, σημειώνει η έρευνα.

Οι Εβραίοι που αποτελούν το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι περισσότερος ευάλωτοι στις παρενοχλήσεις από πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες παρά από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Στην Ευρώπη οι επιθέσεις τις οποίες διέπραξαν πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες καταγράφθηκαν σε 34 από τις 45 χώρες της περιοχής.

Εντούτοις οι απειλές που αφορούν στη θρησκεία γενικά εκ μέρους των προσώπων ( όπως βανδαλισμοί, καταστροφή ιερών κειμένων, επιθέσεις, δολοφονίες) σημείωσαν πτώση το 2013 σε ολόκληρο τον κόσμο, από το 33% που ήταν το 2012 στο 27% το 2013.

Ο αριθμός των χωρών όπου επιβάλλονται ευρείας κλίμακας περιορισμοί από τις κυβερνήσεις -απαγορεύσεις, μέτρα διακρίσεων, υποχρεώσεις απογραφής- παραμένουν αντίθετα, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στο 25% και πλέον.

Εξαιτίας της δημογραφικής κατάστασης, σε πολυπληθείς χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα, περίπου 5,5 δισ. άνθρωποι, (σ.σ. το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού), ζουν σε μία χώρα όπου το ποσοστό των απειλών που προέρχεται από πρόσωπα ή κυβερνήσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εκτίμησε το Pew.

To Ινστιτούτο αναφέρει τα παραδείγματα της Βιρμανίας, της Αιγύπτου, της Ινδονησίας, του Πακιστάν και της Ρωσίας, όπου τα περιστατικά των περιορισμών είναι τα περισσότερα, αλλά και της Κίνας, όπου οι περιορισμοί είναι αυστηροί.

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι -το 50% και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού- αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα στις περισσότερες χώρες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 03:24