Παγκόσμια μυστήρια που παραμένουν άλυτα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017, 20:46
Παγκόσμια μυστήρια που παραμένουν άλυτα
Του Κώστα Μπετινάκη

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπάρχουν κάποια σημαντικά σημάδια που ξεχωρίζουν, επειδή προκαλούν την φαντασία, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ανεξήγητα με το πέρασμα των χρόνων.
Μερικές φορές οι εξηγήσεις που δίνονται δεν είναι ικανοποιητικές απ΄όλους και υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που αφιερώνουν ολόκληρη ζωή να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Από τα πιο συζητημένα θέματα είναι των ιπτάμενων δίσκων των γνωστών UFO (Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα -ΑΤΙΑ) που κατά καιρούς οι κάτοικοι στην περιοχή βλέπουν να διασχίζουν τον ουρανό.

Θα μας απασχολήσουν δύο περιστατικά: Της «περιοχής 51» (αγγλικά: Area 51), επίσημα γνωστή ως Λίμνη Γκρουμ (Groom Lake) όπου βρίσκεται και το Αεροδρόμιο Χόμι (Homey Airport) όπου και η απομακρυσμένη μονάδα της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς.

Το μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη νότια όχθη της Λίμνης Γκρουμ. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Νεβάδα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, 133 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Λας Βέγκας.
Επίσημα ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι απροσδιόριστος, ωστόσο σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, πιθανόν να υποστηρίζει την εξέλιξη και δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση είναι συχνά θέμα για διάφορες αποκαλούμενες «θεωρίες συνωμοσίας» για θεάσεις Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ).

Έχει χρησιμοποιηθεί ως εξωγήινη βάση σε πολλές Αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και πολλοί Αμερικάνοι υποστηρίζουν αυτή την θεωρία και στην πραγματική τους ζωή.

Το συμβάν στο Ρόσγουελ


Aπό το UFO μουσείο του Ρόσγουελ

Στις 8 Ιουλίου 1947, η αεροπορική διοίκηση RAAF (Roswell Army Air Field) εξέδωσε δελτίο Τύπου υποστηρίζοντας ότι προσωπικό του 509th Bomb Group ανέκτησε τα συντρίμμια ενός "ιπτάμενου δίσκου" σε ράντζο κοντά στο Ρόσγουελ, πυροδοτώντας το έντονο ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο Στρατηγός διοικητής της Eighth Air Force δήλωσε ότι στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε ανακτηθεί από προσωπικό της RAAF και όχι "ιπτάμενος δίσκος".

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου όπου επιδείχθηκαν συντρίμμια τα οποία υποστηρίχθηκε ότι ανήκαν στο κατεστραμμένο αντικείμενο, τα οποία έδειχναν να επαληθεύουν την περιγραφή του μετεωρολογικού μπαλονιού.

Η υπόθεση ξεχάστηκε γρήγορα και αγνοήθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, ακόμα και από ερευνητές των ΑΤΙΑ, για περισσότερο από 30 χρόνια. Αλλά, το 1978 ο ειδικός των ΑΤΙΑ, Stanton T. Friedman κάλεσε σε συνέντευξη τον Ταγματάρχη Jesse Marcel, ο οποίος είχε αναμειχθεί στην αρχική ανάκτηση των χαλασμάτων το 1947.

Ο Marcel εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός είχε συγκαλύψει την ανάκτηση ενός εξωγήινου σκάφους. Η ιστορία του διαδόθηκε στους κύκλους των ΑΤΙΑ, προβαλλόμενη σε ντοκιμαντέρ για ΑΤΙΑ εκείνης της εποχής. Τον Φεβρουάριο του 1980, η εφημερίδα The National Enquirer διεξήγαγε τη δική της συνέντευξη με τον Marcel, προσελκύοντας εθνική και παγκόσμια προσοχή για το συμβάν του Ρόσγουελ.

Η υπόθεση με το τέρας της λίμνης Λοχ ΝεςΈχει περάσει πολύ καιρός που έχουμε να μάθουμε νέα από τη Νέσι, όπως είχαν βαφτίσει οι ντόπιοι το «τέρας» που έκανε κατά καιρούς την μυστηριώδη εμφάνισή τους για να εξαφανισθεί και πάλι στα νερά της σκωτσέζικης λίμνης.

Αν και πάρα πολλοί υποστήριζαν πως είχαν δει τη Νέσι, ελάχιστες ήταν οι φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κι αυτές μακρινές ή θολές. Όπως αυτές του γυναικολόγου Robert Kenneth Wilson και κάποιου Hugh Gray που το είχαν φωτογραφίσει το 1934 και είχε δημοσιευθεί στην Daily Mail, αλλά για να αποδειχθεί αργότερα πως ήταν πλαστή.

Ακόμη και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που απασχολούνται με την επίλυση του μυστηρίου.

Τα ερείπια του StonehengeΜυστήριο εξακολουθεί να παραμένει όλα αυτά τα χρόνια, ποιος και πότε κατασκευάστηκε αυτό που πιστεύεται πως ήταν αρχαίος ναός.

Χωρίς εξήγηση παραμένει πως ήταν δυνατόν τότε να μεταφερθούν οι τεράστιοι βραχώδεις όγκοι και να στηθούν με την μορφή που παραμένουν εκεί ως τα σήμερα.

Τα ερείπια που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, υποστηρίζεται ακόμη πως το σύμπλεγμα με τους γρανιτένιους ογκόλιθους που διατηρούνται ως σήμερα, ήταν ένα πολυσύνθετο κτίσμα, πολύ διαφορετικό από αυτό που σήμερα υποθέτουμε.

Οι αρχαιολόγοι έχουν επισημάνει κάτω από τους ογκώδεις στύλους κι άλλα μνημεία καθώς και νεκροταφείο.

Ο δίσκος της ΦαιστούΤο 1908 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον πήλινο δίσκο με τα ιδεογράμματα στο αρχαίο Μινωικό παλάτι της Φαιστού. Οι αρχαιολόγοι και γραφολόγοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε γύρω στα 2000 π.Χ.

Πολλοί είναι κείνοι που κατά καιρό έχουν υποστηρίξει πως κατόρθωσαν να «διαβάσουν» τι γράφει ο δίσκος, αλλά τελικά τι ακριβώς αναγράφεται παραμένει μυστήριο.

Ο Χάρτης του Piri ReisΟ σημαντικός χάρτης του κόσμου που ανακαλύφθηκε τυχαία στα 1929 σε αποθήκη τουρκικού μουσείου, πιστεύεται πως σχεδιάστηκε στα 1513 από τον Οθωμανό ναύαρχο και χαρτογράφο Πίρι Ρέις. Είχε τότε βασισθεί σε στρατιωτικές πληροφορίες και άλλους χάρτες της εποχής.

Παρ΄όλο που σήμερα διασώζεται το ένα τρίτο του χάρτη, περιλαμβάνει τμήματα της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής της Βραζιλίας και νησιών. Ο χάρτης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός επειδή δεν διασώζονται οι χάρτες τους Κολόμβου και άλλοι από την κατεστραμμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Το μυστήριο που κρύβει ο χάρτης βρίσκεται ότι περιλαμβάνει τμήματα της ακτογραμμής της Ανταρκτικής, που επίσημα ανακαλύφθηκε το 1820. Πως γνώριζε ο σχεδιαστής του την ύπαρξή της;

Ο χάρτης βρίσκεται σήμερα στο παλάτι του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

Η χαμένη Ατλαντίδα Είναι ένα από τα παλιότερα μυστήρια η εξαφάνισης της Ατλαντίδας, καθώς από την εποχή της αρχαιότητας πολλοί ήταν εκείνοι που προσπαθούσαν να εντοπίσουν που βρίσκεται καταποντισμένη.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, επρόκειτο για μεγάλο νησί κοντά στο Γιρβραλτάρ και είχε χαθεί μετά από μεγάλο σεισμό και τσουνάμι. Κοιτίδα ενός σπουδαίου πολιτισμού με αξιόλογα κτίσματα με πιο γνωστό μεγαλοπρεπή ναό του Ποσειδώνα.

Ο βασιλιάς ΑρθούροςΟ βασιλιάς Αρθούρος στις Σταυροφορίες, ο μύθος με το σπαθί χωμένο σε πέτρα, ο μάγος Μέρλιν και η Στρογγυλή Τράπεζα των Ιπποτών ήταν ένας μύθος, που είχε δημιουργηθεί για να εξυψώσει το ηθικό των στρατιωτών και πολλοί ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι αποτελεί ιστορικό γεγονός.

Η μυθολογία αναμειγνύεται με μυθιστορηματικές λογοτεχνικές πηγές για να δοξαστεί ένας βασιλιάς που νίκησε τους Σάξονες δημιουργώντας την αυτοκρατορία με την Αγγλία, την Ιρλανδία τη Νορβηγία και την Γαλικία, τον έκτο αιώνα.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, υπάρχουν ιστορικοί που υποστηρίζουν τις ομοιότητες του Αρθούρου με τον Ρωμαίο διοικητή Lucius Artorius Castus, ο οποίος έζησε τον δεύτερο αιώνα.

Η ιερά σινδόνηΤο λινό ύφασμα στο οποίο διαγράφεται αχνά ανθρώπινη μορφή την οποία ανέλαβε η Καθολική εκκλησία να κατονομάσει πως πρόκειται για την αποτύπωση του Χριστού.

Παρ΄όλο που δεν υπάρχει κάποια επιστημονική επιβεβαίωση, το Βατικανό έχει αποφανθεί ότι αποτυπώσει μορφή που έχει θανατωθεί με σταύρωση και βρίσκεται στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο, συγκεντρώνοντας πλήθη πιστών που πηγαίνουν να προσκυνήσουν.

Το τρίγωνο των ΒερμούδωνΕντοπίζεται στο τρίγωνο μεταξύ του Μαϊάμι των Βερμούδων και του Πόρτο Ρίκο και σύμφωνα με την μαρτυρία πολλών πιλότων τα όργανα προσανατολισμού τους όταν πετούν στην περιοχή «τρελαίνονται».
Επίσης πολλά είναι τα πλοία που έχουν χαθεί στην περιοχή. Το μυστήριο περιλαμβάνει ιστορίες για παράξενα και ανεξήγητα μαγνητικά πεδία ως και παρέμβαση εξωγήινων παραγόντων.Πιο γνωστό περιστατικό ήταν η απώλεια δίχως εξήγηση του σμήνους της «Πτήσης 19», με πέντε βομβαρδιστικά τύπου Grumman TBM Avenger τα απογειώθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 1945 και λίγες ώρες μετά την απογείωσή τους και πετούσαν στην περιοχή του «τριγώνου» χάθηκαν τα ίχνη τους μαζί με τους 14 αεροπόρους που επέβαιναν σ΄αυτά.

Η πτήση MH370
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την εξαφάνιση του αεροσκάφους της πτήσης της MH370 Malaysia Airlines την Απρίλιο του 2014 με 227 επιβάτες και 12 πλήρωμα.

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν από Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.

Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για την απώλεια του αεροσκάφους, χωρίς ωστόσο να έχουν επισημανθεί τα συντρίμμια του.

Η έρευνα για την ανεύρεση του αεροσκάφους θεωρείται από τις ακριβότερες παρόμοιες επιχειρήσεις που καταγράφονται στην ιστορία των αεροπορικών δυστυχημάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017, 20:47