Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως απέτρεψε προσπάθειες του Isis να επεκταθεί στο πακιστανικό έδαφος, συλλαμβάνοντας περισσότερους από 300 μαχητές, ανάμεσα τους Σύρους υπηκόους, που συμμετείχαν στον σχεδιασμό επιθέσεων με στόχο την κυβέρνηση, διπλωμάτες και πολίτες της χώρας.

Οι δηλώσεις του ανώτατου εκπροσώπου του πακιστανικού στρατού, αντιστράτηγου Ασίμ Μπάτζουα αποτελούν μια σπάνια παραδοχή από πλευράς πακιστανικών αρχών ότι o Isis, που έχει τις βάσεις του κυρίως στην Συρία και το Ιράκ, είχε οποιαδήποτε ενεργή παρουσία σε μια χώρα που αποτελεί τόπο αναρίθμητων μαχητικών οργανώσεων, ανάμεσα τους τους Αφγανούς και Πακιστανούς Ταλιμπάν, την αλ Κάιντα και το δίκτυο Χακάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάτζουα απέρριψε επίσης τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν δεν επιχειρούν ενάντια στο δίκτυο Χακάνι, που θεωρείται ύποπτο για την εξαπόλυση επιθέσεων βομβιστών–καμικάζι στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σημειώνοντας πως το Πακιστάν διεξάγει μια “επιχείρηση χωρίς διακρίσεις” ενάντια σε όλες τις μαχητικές οργανώσεις.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει 309 ανθρώπους με την κατηγορία ότι συνεργάζονται με το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην εδαφική τους επικράτεια, τόνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες ήταν εμπλεκόμενοι σε επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης, όπως εκτόξευση χειροβομβίδων στα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα ARY TV News και Din News τον τελευταίο χρόνο, κατά τις οποίες πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωστοποίησε ο Μπάτζουα και άλλες επιθέσεις σε αρκετούς στόχους βρίσκονταν στο σχέδιο των συλληφθέντων.

“Επιχείρησαν να διεισδύσουν, απέτυχαν και έχουν συλληφθεί “, τόνισε.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν αποδεδειγμένα πακιστανοί τζιχαντιστές που είχαν αλλάξει την πίστη τους προς τον Isis αλλά περίπου 25 από αυτούς ήταν αλλοδαποί, ανάμεσα τους Αφγανοί και κάποιοι Σύροι.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού τόνισε πως τα 20 μέλη του βασικού οργανωτικού πυρήνα “συνελήφθησαν όλα”, εκτός από έναν που ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι βρίσκεται εκτός Πακιστάν.

Παράλληλα είπε ότι μαχητές του ΙΚ εξακολουθούν να έχουν παρουσία στις επαρχίες Νανγκαρχάρ, Χοστ και Κουνάρ του Αφγανιστάν, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού απέρριψε τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον ότι το Πακιστάν στοχεύει επιλεκτικά μαχητικές οργανώσεις που δρουν στην επικράτεια του.
“Δεν υπάρχει καμία αντίληψη για καλούς ή κακούς Ταλιμπάν”, υποστήριξε.

“Οι τρομοκράτες όλων των οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μελών του δικτύου Χακάνι, των Αφγανών Ταλιμπάν, έχουν σκοτωθεί και κάποιοι έχουν συλληφθεί…οπότε αν κάποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει ενέργειες που δεν έχουν γίνει ή που δεν γίνονται, αυτό είναι λάθος”.

Οι δηλώσεις του Μπάτζουα ήρθαν μια μετά τις επισημάνσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι που κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να ασκήσει σκληρότερη πίεση ενάντια σε τζιχαντιστές που κρύβονται στα σύνορα του

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης