Το Πακιστάν δεν έχει πλέον χρήματα για να ανακάμψει από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της χώρας και κάνει έκκληση για άμεση διεθνή οικονομική βοήθεια.

«Δεν έχουμε άλλο περιθώριο για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία μας», δήλωσε η Σέρι Ρέχμαν, υπουργός Κλιματικής Αλλαγής,  σε συνέδριο στη Γενεύη που αφορούσε στη συγκέντρωση βοήθειας για το Πακιστάν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη πενταπλασίασαν το ποσό που ζητούν για ανθρωπιστική βοήθεια από τα 160 εκατ. δολάρια σε 816 εκατ., καθώς η αύξηση των υδατογενών ασθενειών και ο φόβος για επιδείνωση της πείνας αποτελούν νέους κίνδυνους, ύστερα από εβδομάδες πρωτοφανών πλημμυρών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από τις πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις σε περίοδο μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων, είχαν ως αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις της χώρας να βρεθούν κάτω από το νερό, ενώ σχεδόν 1.700 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Η καταστροφή έχει επηρεάσει 33 εκατ. ανθρώπους από έναν συνολικό πληθυσμό 220 εκατ. κατοίκων και έχει προκαλέσει καταστροφές που η κυβέρνηση εκτιμά στα 30 δισεκ. δολάρια αφού τα νερά σάρωσαν καλλιέργειες, δρόμους, γέφυρες, σπίτια, σχολεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

«Πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε η υπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων του Πακιστάν Αγιάζ Σαντίκ δήλωσε ότι θα χρειαστούν «χρόνια και χρόνια» για την ανοικοδόμηση και για την αποκατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το Πακιστάν βρίσκεται στο «χείλος μιας καταστροφής δημόσιας υγείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης