Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Πακιστάν μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τις γραμμές ανεφοδιασμού των νατοϊκών στρατοπέδων στο Αφγανιστάν μέσω του εδάφους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το euronews, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, την Κυριακή, στην πόλη Λαχόρ στο βορειοανατολικό τμήμα της ασιατικής χώρας, καλώντας την κυβέρνηση να κλείσει τα συνοριακά περάσματα με το Αφγανιστάν και να μην επιτρέπει στα φορτηγά, που μεταφέρουν προμήθειες από τα λιμάνια της χώρας, να κατευθύνονται μέσω του πακιστανικού οδικού δικτύου στα σύνορα.

Μετά τον θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών, τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια επιδρομής νατοϊκών ελικοπτέρων σε διασυνοριακή περιοχή, το Πακιστάν αποφάσισε να κλείσει τους δρόμους ανεφοδιασμούς των στρατοπέδων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο γειτονικό Αφγανιστάν, καλώντας παράλληλα τις Η.Π.Α. να ζητήσουν επίσημα συγνώμη. Τελικά, ύστερα από ένα κύκλο αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών, το Ισλαμαμπάντ άναψε το «πράσινο» φως στις αρχές του Ιουλίου για την επανέναρξη των μεταφορών, ύστερα από την επίσημη συγνώμη που ζήτησε η Hillary Clinton.

Δείτε το video…


Φόβοι για επιθέσεις στα φορτηγά

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, υπάρχει έντονη ανησυχία στις τάξεις των οδηγών για ενδεχόμενες επιθέσεις ενόπλων στις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν τις προμήθειες στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οδηγοί βρίσκονται σε τεράστιο δίλημμα καθώς καλούνται να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρήματα. Η διακοπή των μεταφορών για πάνω από έξι μήνες, τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και όπως τονίζει ένας εξ αυτών στο BBC είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα τα δρομολόγια για το Αφγανιστάν.

Πλέον, οι προσπάθειές τους εστιάζονται στην προετοιμασία των οχημάτων τους για το μεγάλο ταξίδι μέχρι τα σύνορα (περίπου 2.000 χλμ.), ζητώντας όμως από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία τους (π.χ. δημιουργία σταθμών ελέγχου, συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων). Ήδη οι Ταλιμπάν και αρκετοί επικεφαλής φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσουν μαζικές επιθέσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα κατά των φορτηγών.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Άνοιξαν οι δρόμοι ανεφοδιασμού στο Πακιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, 04:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης