Προβεβλημένο στέλεχος των πακιστανών Ταλιμπάν που είχε ανακοινώσει και υπεραμυνθεί της απόφασης να διαπραχθεί το 2012 η επίθεση εναντίον της μετέπειτα νομπελίστριας ειρήνης Μαλάλας Γιουσαφζάι διέφυγε, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του γεγονότος από τον ίδιο τον Ενσανουλάχ Εχσάν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώην εκπρόσωπος του αυτοαποκαλούμενου Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες εξ ονόματος της οργάνωσης, ανακοίνωσε την απόδρασή του μέσω Twitter και κατόπιν με ηχητικό μήνυμα που διένειμε σε πακιστανικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός του Πακιστάν, ο οποίος κράταγε τον Εχσάν επί τρία χρόνια, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Όμως, ερωτηθείς αν πράγματι ο πρώην εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών απέδρασε, ο υπουργός Εσωτερικών Ιτζάζ Σα απάντησε: «Αυτό είναι ακριβές».

Ο Σα, υποστράτηγος εν αποστρατεία, συμπλήρωσε ότι σύντομα «θα μάθετε καλά νέα», ερωτηθείς αν έχει υπάρξει πρόοδος στην καταδίωξη του Εχσάν.

Ο ίδιος ο Εχσάν ωστόσο δήλωσε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ότι έχει ήδη εγκαταλείψει την πακιστανική επικράτεια και βρίσκεται στην Τουρκία, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Υποστήριξε ότι είχε παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις κατόπιν συμφωνίας και απέδρασε διότι η συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους δεσμοφύλακές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε πως απέδρασε την 11η Ιανουαρίου, χωρίς να εξηγήσει πώς ακριβώς κατάφερε να βγει από στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας ούτε πώς μπόρεσε να φθάσει στο έδαφος της Τουρκίας.

Αναλυτές αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Εχσάν ότι απέδρασε. Κάποιοι από αυτούς υποθέτουν πως πιθανόν μετατράπηκε σε πηγή, ή πόρο, της υπηρεσίας πληροφοριών και ότι τα δημοσιεύματα περί της απόδρασής του ίσως εγγράφονται στο πλαίσιο επιχείρησης που προβλέπει να επανενταχθεί στον μηχανισμό των πακιστανών Ταλιμπάν ώστε να ενεργεί ως πληροφοριοδότης.

Μετά την παράδοση του Εχσάν το 2017, το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo News είχε μεταδώσει συνέντευξή του στην οποία διατεινόταν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ινδίας χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους πακιστανούς Ταλιμπάν.

Ο στρατός του Πακιστάν είχε διαβεβαιώσει πως ο Εχσάν θα προσαγόταν σε δίκη. Αυτό δεν συνέβη.

Οι επιθέσεις των πακιστανών Ταλιμπάν έχουν αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, έπειτα από επιχειρήσεις του στρατού εναντίον περιοχών που χρησιμοποιούν ως καταφύγια σε περιοχές όπου ο κρατικός έλεγχος είναι αδύναμος, σε ημιαυτόνομα εδάφη των φυλών κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης