Η επίθεση εναντίον ενός τεμένους της σιιτικής μειονότητας στοίχισε σήμερα τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους στο νότιο Πακιστάν, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς σ’ αυτήν την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της παραδοσιακής προσευχής της Παρασκευής στη Σικαρπούρ, μια απομακρυσμένη πόλη της νότιας επαρχίας Σιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνολικά 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Σικαρπούρ και 46 άλλοι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά» δήλωσε ο επαρχιακός υπουργός Υγείας Τζαμ Μεχτάμπ Νταχρ. Νοσοκομειακή πηγή επιβεβαίωσε αυτόν τον νέο απολογισμό, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η θρησκευτική βία αυξάνεται στο Πακιστάν, όπου ριζοσπαστικές οργανώσεις ισλαμιστών σουνιτών βάζουν συχνά στόχο τζαμιά όπου συγκεντρώνονται σιίτες, τους οποίους θεωρούν άπιστους. Οι σιίτες αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού του Πακιστάν, που ανέρχεται σε 180 εκατ. κατοίκους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε την έκρηξη στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη φύση της έκρηξης» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σικαρπούρ, ο Σακίμπ Ισμαήλ Μεμόν. «Πυροτεχνουργοί ερευνούν το σημείο της έκρηξης» πρόσθεσε.

Τμήμα του τεμένους κατέρρευσε μετά την έκρηξη, παγιδεύοντας στα ερείπια μερικούς από τους τραυματίες, τους οποίους απελευθέρωσαν στη συνέχεια παριστάμενοι.

Η οργάνωση Τζαντάλλαχ, η οποία έχει αποσχισθεί από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν και πέρυσι εξέφρασε την υποστήριξή της προς την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Ο στόχος μας ήταν το τέμενος της σιιτικής κοινότητας… Είναι εχθροί μας» δήλωσε ο Φάχαντ Μάρουατ, εκπρόσωπος της Τζαντάλλαχ, χωρίς να επεκταθεί.

Ο Σάιν Ράχιο Μεράνι, ένας περιφερειακός αστυνομικός αξιωματούχος, ανέφερε πως η έκρηξη οφείλεται πιθανόν σε εκρηκτικό μηχανισμό, αν και η πακιστανική τηλεόραση μετέδωσε πως ορισμένοι κάτοικοι είπαν ότι είδαν έναν άνδρα που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.

Η επίθεση της Σικαρπούρ είναι η πιο φονική που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο εναντίον μιας από τις μειονότητες της χώρας (σιίτες, χριστιανοί, ινδουιστές, αχμάντι, κ.λπ.).

Πρόκειται επίσης για την πιο φονική επίθεση στη χώρα από την επιδρομή των Ταλιμπάν εναντίον ενός σχολείου στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) που στις 16 Δεκεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί από την επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Πακιστάν
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015, 13:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης