Από τη φύση του ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια και να φθάσει όλο και πιο μακριά, όλο πιο βαθιά, όλο πιο ψηλά.

Τι κι αν η υλική υπόσταση του επιτεύγματός του θα χαθεί κάποια στιγμή μπροστά στην καταστροφική και μη αναστρέψιμη δύναμη του χρόνου. Ζητούμενο παραμένει η υστεροφημία. Η δίψα για ρεκόρ. Το μνημείο που θα θυμίζει το πέρασμα επιφανών ανδρών, ακόμα κι αν αυτό κατασκευάζεται με φθαρτά υλικά, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσουν τη θέση τους στην ανάμνηση του αντικειμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο αρχιτέκτονας Rusty Croft έβαλε μπροστά τις μπουλντόζες και… σήκωσε κάστρο ύψους 12 μέτρων, ευελπιστώντας η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες να ανάψει το πράσινο φως και να δει το όνομά του στο σχετικό βιβλίο. Ο διάκοσμος του καλλιτεχνικού έργου είναι εντυπωσιακός, αφήνοντας άφωνους όσους περπατούν στις αμμώδεις παραλίες της παραθαλάσσιας πόλης Νιτερόι, πολύ κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Τρίτη και μένει να διαπιστωθεί αν τελικά πρόκειται για το ψηλότερο καλλιτεχνικό έργο, φτιαγμένο από άμμο, στον κόσμο. Το… παλάτι βρίσκεται πολύ κοντά σε κτήρια, τα οποία κατασκευάστηκαν σε σχέδια του διάσημου Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, χρειάστηκαν συνολικά 20 εκσκαφείς και περισσότερη από μια εβδομάδα εργασιών για την ανέγερση του κάστρου. Λεπτομέρεια… το φρούριο είναι φτιαγμένο από άμμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…» αναφέρει το γνωστό λαϊκό άσμα, ωστόσο αυτό διόλου δεν φαίνεται να απασχολεί τον Αμερικανό καλλιτέχνη…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης