Παλαιστίνη: Καταδίκη για την ποινή του λοχία που εκτέλεσε τραυματισμένο Παλαιστίνιο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 06:17
Παλαιστίνη: Καταδίκη για την ποινή του λοχία που εκτέλεσε τραυματισμένο Παλαιστίνιο
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την ποινή των 18 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε σ' έναν Ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης που κειτόταν τραυματισμένος, εκτιμώντας πως μια τέτοια «ελαφριά ποινή» δίνει το «πράσινο φως» στα «εγκλήματα των στρατιωτικών».

Ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζάρια βιντεοσκοπήθηκε στις 24 Μαρτίου του 2016 ενώ εκτελούσε με μία σφαίρα στο κεφάλι τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σαρίφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από σφαίρες μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος κειτόταν στο έδαφος, προφανώς σε κατάσταση που δεν μπορούσε να βλάψει κανέναν.

Το στρατοδικείο του Τελ Αβίβ καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών τον στρατιώτη, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει βαθιά διαίρεση στη χώρα.

Ο λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Για τον Τάρεκ Ριχμάουι, εκπρόσωπο της παλαιστινιακής κυβέρνησης, μια τέτοια «ελαφριά ποινή δίνει το “πράσινο φως” σε εγκλήματα στρατιωτικών».

«Η πλειονότητα των εγκλημάτων και των συνοπτικών εκτελέσεων από τους κατοχικούς στρατιώτες εναντίον αθώων Παλαιστινίων -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- ούτε καν οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όταν σημειώθηκαν τα γεγονότα, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ ήταν βορά ενός κύματος σχεδόν καθημερινών βιαιοτήτων.

Προκάλεσαν τον θάνατο 252 Παλαιστινίων, 40 Ισραηλινών, δύο Αμερικανών, ενός Ιορδανού, ενός Ερυθραίου και ενός Σουδανού, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ισραηλινές Αρχές δηλώνουν πως οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν δράστες επίθεσης, ενώ οι παλαιστινιακές Αρχές, αντίθετα, κάνουν λόγο για «εκτελέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 06:34