Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σήμερα στις κηδείες των 21 θυμάτων πυρκαγιάς που ξέσπασε τη Πέμπτη σε πολυκατοικία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Η Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος βρίσκεται υπό αποκλεισμό από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι καύσιμα ήταν αποθηκευμένα στο τριώροφο κτίριο, που βρίσκεται στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Σάλαχ Αμπού Λέιλα, διευθυντή του νοσοκομείου της Τζαμπαλίγια, τουλάχιστον επτά παιδιά είναι μεταξύ ων 21 νεκρών. Η πυροσβεστική κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά τη Πέμπτη το βράδυ, ενώ περίπου 15 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία τα 21 φέρετρα διέσχισαν τον καταυλισμό προς το νεκροταφείο Μπέιτ Λαχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραγωδία αυτή «υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα το ανθρώπινο δράμα που διαδραματίζεται στην υπό αποκλεισμό Γάζα», η οποία στερείται «μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», εκτίμησε ο Ισμαήλ Χανίγιε.

Το Ισραήλ, που από το 2007 επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη διέλευση των τραυματιών από το σημείο ελέγχου Ερέζ, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα της πυρκαγιάς έχουν καταφέρει να βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Γάζα, την οποία κυβερνά από το 2007 η Χαμάς, είναι ένας ιδιαίτερα φτωχός παλαιστινιακός θύλακας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Καθώς η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη, οι πυρκαγιές στα σπίτια είναι συχνές επειδή οι κάτοικοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να μαγειρεύουν, να έχουν φως και να ζεσταίνονται.

Φέτος η Γάζα είχε ηλεκτρικό κατά μέσο όρο 12 ώρες ημερησίως, έναντι μόλις επτά ώρες πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν ακόμη έναν κίνδυνο τον χειμώνα καθώς καίνε κάρβουνα για να ζεσταθούν.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα του την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δεν ασκεί καμία εξουσία στη Γάζα, κήρυξε σήμερα ημέρα «εθνικού πένθους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης