Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, «έναν φίλο του παλαιστινιακού λαού», που πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 86 ετών.

«Με τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο παλαιστινιακός λαός και ο δίκαιος αγώνας του έχασαν έναν φίλο», δήλωσε ο παλαιστίνιος υπουργός από τη Νέα Υόρκη όπου μετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις εικόνες που έμειναν στη μνήμη των Παλαιστινίων του προέδρου που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1995 έως το 2007 ήταν η οργή του Σιράκ στις 22 Οκτωβρίου του 1996 κατά της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία ήταν υπερβολικά πιεστική στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα της Αγίας Πόλης.

«Θέλετε να γυρίσω πίσω στο αεροπλάνο μου;», είχε φωνάξει ο Σιράκ στον αρχηγό της αστυνομίας. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη.

«Αποδοκίμασε τα αυθαίρετα μέτρα», σχολίασε ο Μάλικι υπογραμμίζοντας ότι ο Σιράκ είχε συνοδεύσει τον ιστορικό ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ «μέχρι τις τελευταίες του στιγμές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν απέστειλε τα συλλυπητήρια του κράτους του Ισραήλ σε μήνυμά του προς τον «γαλλικό λαό».

«Θα θυμόμαστε τη γενναία πράξη της αναγνώρισης της ευθύνης της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2001, αποχαιρέτισε τον «φίλο”»του Ζακ Σιράκ παρά τις διαφορές που είχαν. «Είναι ένας ηγέτης με τον οποίο είχα πολλές αντικρουόμενες απόψεις αλλά τον οποίο πάντα σεβόμουν», έγραψε στο Twitter χαιρετίζοντας «έναν άνθρωπο της ειρήνης».

Στο Μαρόκο, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ΄χαιρετίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του τη «μνήμη» του Ζακ Σιράκ. «Το Μαρόκο θα κρατήσει σαν φυλαχτό τη μνήμη ενός μεγάλου φίλου που συνέβαλε ενεργά στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας οικοδομώντας τες μέσα από μια εξαιρετική συνεργασία», γράφει ο μονάρχης αποχαιρετώντας τον «σπουδαίο αρχηγό κράτους» που γνώρισε από παιδί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης