Πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της Ντραγκέτα με δεκάδες συλλήψεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, 18:27
Πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της Ντραγκέτα με δεκάδες συλλήψεις
Τουλάχιστον 84 ύποπτοι μαφιόζοι συνελήφθησαν και περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν σήμερα σε συντονισμένες επιχειρήσεις των αστυνομικών υπηρεσιών της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας εναντίον της πανίσχυρης οργάνωσης Ντραγκέτα (μαφία της Καλαβρίας).

Οι επιδρομές αυτές ήταν το αποκορύφωμα μιας έρευνας με την κωδική ονομασία «Pollino» που ξεκίνησε το 2016 εναντίον της Νραγκέτα, όπως ανακοίνωσε η Eurojust, η ευρωπαϊκή δικαστική υπηρεσία που καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα και είχε αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τη Eurojust, η επιχείρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών που κράτησαν οι έρευνες εντοπίστηκαν περίπου 4 τόνοι κοκαΐνης. Στις σημερινές έρευνες κατασχέθηκαν επίσης μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και χαπιών έκσταση.


«Σήμερα στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οργανωμένο έγκλημα σε όλη την Ευρώπη», είπε ο αντιπρόεδρος της Eurojust Φίλιπο Σπιέτσια. «Δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να δρουν διασυνοριακά. Το ίδιο κάνουν και οι ευρωπαϊκές δικαστικές και αστυνομικές αρχές», πρόσθεσε.

Στην Ιταλία, κυρίως στην Καλαβρία και το Καταντσάρο, συνελήφθησαν 41 ύποπτοι.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν πολλές συλλήψεις τις πρώτες πρωινές ώρες, σε κτήρια που συνδέονται με την Ντραγκέτα, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στη Βαυαρία.

Άλλοι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στην Ολλανδία.

Η ιταλική αστυνομία χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων επιβολής του νόμου, τονίζοντας ότι συνιστά μια σημαντική καινούρια τακτική για την καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς οι υπηρεσίες σε διαφορετικές χώρες καταφέρνουν να μοιράζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, ο Φεντερίκο Καφιέρο Ντε Ράχο, ο γενικός εισαγγελέας της Ιταλίας για θέματα καταπολέμησης της μαφίας και της τρομοκρατίας, προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή δεν άγγιξε παρά μόνο την επιφάνεια της πανίσχυρης Ντραγκέτα, τα πλοκάμια της οποίας και η δράση της εκτείνονται σε όλον τον κόσμο. Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντε Ράχο είπε ότι οι σημερινές συλλήψεις «δεν είναι τίποτα για την Ντραγκέτα. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα έπρεπε να συλληφθούν και δισεκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να κατασχεθούν».

Σύμφωνα με το BBC, η Ντραγκέτα ελέγχει το 80% του λαθρεμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη και έχει περίπου 6.000 μέλη.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, 21:19