Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού παραμένει η γερμανική πρωτεύουσα, καθώς ένα φορτηγό παρέσυρε κατοίκους και επισκέπτες που βρίσκονταν σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, σκορπώντας τον θάνατο.

Σε κεντρικό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αιματηρό συμβάν εκτυλίχθηκε στις 20.00 το βράδυ τοπική ώρα, στην τοποθεσία Breitscheidplatz, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 48. Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, από τους τραυματίες υπάρχουν τέσσερις οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά από ώρα η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος και ανακρίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεκρών είναι και ο συνοδηγός του οχήματος. 

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια με στόχο τους πολίτες -κάτι το οποίο παραδέχτηκε το πρωί της Τρίτης και η γερμανική αστυνομία επισημαίνοντας ότι ο οδηγός έριξε επίτηδες το φορτηγό στο συγκεντρωμένο πλήθος- σ’ ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θυμίζει την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, τον περασμένο Ιούλιο. Βάσει πληροφοριών που ελέγχονται, την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

O Ραλφ ΤζάγκερΤα ξημερώματα ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Τζάγκερ παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο αυξήθηκαν. Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση στην υπαίθρια αγορά, οι γερμανικές αρχές ήταν επιφυλακτικές, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και αποφεύγοντας να συνδέσουν το τραγικό συμβάν με τη δράση εξτρεμιστών.

«Δεν έχουμε καθαρές ενδείξεις αν πρόκειται τελικά για ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση» είχε αναφέρει τα ξημερώματα της Τρίτης εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας ότι «για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βερολίνου δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος». Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF: «Δεν θέλω αυτήν τη στιγμή να ψελίσω τη λέξη επίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το RT μετέδωσε ότι ο χώρος της επίθεσης έχει αποκλειστεί από πάνοπλους αστυνομικούς, με εμπειρογνώμονες να συλλέγουν στοιχεία.

Το φορτηγό που σκόρπισε τον θάνατο

Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές της χώρας είχαν λάβει πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίθεση σε δημόσιο χώρο εν όψει Χριστουγέννων.



Συνελήφθη ο δράστης

Σε κεντρικό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, η «Die Welt» ανέφερε ότι ο συλληφθείς είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν. Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο δράστης επιχείρησε να κρυφτεί στο πάρκο Τίργκαρτεν, ωστόσο έγινε αντιληπτός από αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος τον καταδίωξε για δύο χιλιόμετρα περίπου πριν τον συλλάβουν τελικά οι αστυνομικοί.

«Ο ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο) και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες σφάζουν συνεχώς χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους (του ιερού πολέμου τους)» ανέφερε ο Τραμπ​Το φορτηγό, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, έχει πολωνικές πινακίδες και είχε κλαπεί από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το βαρύ όχημα ερχόταν από την Ιταλία και θα ξεφόρτωνε στο Βερολίνο, πριν επιστρέψει στην Πολωνία, ωστόσο η εταιρεία στην οποία ανήκει, δεν είχε νέα από το οδηγό της μετά το απόγευμα της Δευτέρας. Ορατό παραμένει το ενδεχόμενο το άτομο που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και εντοπίστηκε νεκρό να πρόκειται για τον οδηγό του φορτηγού, ο οποίος φέρεται να κρατήθηκε όμηρος από τον δράστη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί και η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Ariel Zurawski, ο οποίος έκανε λόγο σε δηλώσεις του σε πολωνικά ΜΜΕ πως «το πρόσωπο που βγήκε από το φορτηγό δεν είναι οδηγός μου».  

Το σημείο της επίθεσης

Με μήνυμά της στο Twitter τα ξημερώματα της Τρίτης, η γερμανική αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο νεκρός συνοδηγός είναι Πολωνός.

Δείτε ζωντανά εικόνα από το σημείο:


Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους

«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση η οποία διαπράχθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι» δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Λίγο νωρίτερα η αστυνομία της γερμανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους Βερολινέζους να «παραμείνουν στα σπίτια τους» με ανάρτησή της στο Twitter.

Φωτογραφία αναγνώστη του zougla.gr από το σημείο

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος της πόλης Michael Müller, ο οποίος δήλωσε: «Είναι συγκλονιστικό, γιατί είχαμε πάντα την ελπίδα ότι το Βερολίνο δεν θα ζούσε αυτήν την κατάσταση».

Σκηνές πανικού

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν ήταν «ένα απλό ατύχημα και το φορτηγό δεν φάνηκε να επιβραδύνει προτού πέσει στο πλήθος».  Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για το όχημα που… «όργωσε το πλήθος», λέγοντας πως «περνούσε πάνω από τους ανθρώπους, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του, όπως τραπέζια και ξύλινα περίπτερα».

​«Το φορτηγό περνούσε πάνω από τους ανθρώπους τραβώντας τα πάντα στο πέρασμά του, όπως τραπέζια, μέχρι και ξύλινα περίπτερα»«Καθόμασταν και πίναμε το ποτό μας και τότε ακούσαμε έναν πραγματικά δυνατό κρότο και η χριστουγεννιάτικη αγορά σκοτείνιασε. Το φορτηγό πατούσε πάνω σε ανθρώπους. Στη συνέχεια… σκοτάδι» ανέφερε άλλος αυτόπτης μάρτυρας για τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Κάποιος άλλος τόνισε: «Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ούρλιαζαν. Είδα σκισμένα σώματα πάνω σε ξύλινες πλάκες. Ευτυχώς φύγαμε εγκαίρως. Δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να συμβεί». «Έγινε σίγουρα σκόπιμα» υποστήριξε ένας τουρίστας από το Μπέρμιγχαμ, προσθέτοντας ότι βοήθησε ανθρώπους που φαίνεται να είχαν σπασμένα άκρα, την ώρα που άλλοι είχαν παγιδευτεί κάτω από κατεστραμμένα περίπτερα της αγοράς.

Σύμφωνα με το Sky News, όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν κλειδώσει την κεντρική είσοδο και έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Μεταφορά τραυματιών


 

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την επίθεση στο Βερολίνο

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων» ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.


Τραμπ: Οι Ισλαμιστές σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους

Για «τρομοκρατικό χτύπημα» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

«Ο ISIS (Ισλαμικό Χαλιφάτο) και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες σφάζουν συνεχώς χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους (του ιερού πολέμου τους)» ανέφερε.

Σε ξεχωριστό του μήνυμα στο Twitter υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στη Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι «τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν». «Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης» συμπλήρωσε στο μήνυμά του.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Λευκός Οίκος καταδίκασε το «τρομοκρατικό χτύπημα», εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις γερμανικές αρχές.

Συλληπητήρια από Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σε δηλώσεις του πως «οι Γάλλοι συμμετέχουν στο πένθος των Γερμανών και αντιμετωπίζουν το γεγονός ώς τραγωδία για όλη την Ευρώπη».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Bruno Le Roux γνωστοποίησε ότι τα μέτρα ασφαλείας στις χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας έχουν ενισχυθεί.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης